Újabb miniszteri plágium Romániában

2016.09.02. 16:34

Plágium miatt visszavonták Gabriel Oprea volt román miniszterelnök-helyettes doktori címét. Oprea a Ponta-kormányban volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter. Most Mircea Dumitru oktatási miniszter írta alá azt a rendeletet, amellyel plágium vétsége miatt visszavonta a politikus doktori címét.

Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács korábban megállapította, hogy a volt miniszterelnök-helyettes plagizált doktori dolgozata megírásakor. Oprea már közölte, hogy bíróságon támadja meg a cím visszavonását.

Korábban Oprea főnöke, Victor Ponta volt román miniszterelnök doktori címét is visszavonták, szintén plagizálás miatt. Oprea egyébként a román hírszerzés akadémiájának egyik doktori témavezető tanáraként is dolgozott. Sajtóhírek szerint az ő doktoranduszai közül többen szintén plágiumot követtek el.

Oprea doktori címét alig egy nappal azután vonták vissza, hogy a politikust gondatlanságból elkövetett emberöléssel (!) gyanúsította meg a nagyhatalmú román korrupcióellenes ügyészség (DNA). a tragikus eset tavaly októberben történt, amikor a politikus konvoját felvezető egyik rendőr szenvedett halálos közúti balesetet. Oprea felelősségét az veti fel, hogy jogtalanul vett igénybe rendőri segítséget, hogy gyorsabban hazaérhessen, a csúszós, esős időben pedig a motoros rendőrnek túl gyorsan kellett mennie, hogy teljesíteni tudja a parancsot.

Korábbi plagizálások nem csak Romániában (és Schmitt Pál bukása óta Magyarországon) derülnek ki vezető politikusokról, a héten Mexikóban robbant a hír, hogy Enrique Pena Nieto mexikói elnök hivatkozás nélkül használt más szerzőktől származó szövegeket egyetemi szakdolgozatában.  • Hírek
  • Lakáshitel