Mihály
2 °C
16 °C

52 tüntetőt tartóztattak le Berlinben

2016-09-02T073036Z 1310170227 D1BETYYEJCAA RTRMADP 3 GERMANY-POL
2016.09.03. 10:40

Több mint 50 embert tartóztattak le Berlinben pénteken azon a Blockupy tüntetésen, amin a demonstrálók a német kormány menekültpolitikája ellen tiltakozva gyülekeztek a munkaügyi és szociális minisztérium (Bundesministerium für Arbeit und Soziales) és a pénzügyminisztérium épülete előtt. A tüntetők célja az volt, hogy így akadályozzák meg azt, hogy a minisztériumok dolgozói be tudjanak menni dolgozni - írja a The Local.de.

A tüntetésre nagyjából 2000 rendőrt küldtek ki, mivel a Blockupy tavalyi megszorításellenes tüntetésén, amit az Európai Központi Bank frankfurti székházánál tartottak, 150 rendőr sérült meg és 26 embert tartóztattak le.

Nagyjából 10 ezer ember jelezte az esemény előtt, hogy részt fog venni a demonstráción, de ehhez képest csak kevesebb mint 1000 ember volt a helyszínen reggel 8 körül. Reggel 9 körül a rendőrség 300 tüntetővel csapott össze, és könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetést. A rendőrség 11 körül közleményben jelezte, hogy "néhány tüntető rendőröket támadott meg". Dél körül a Potsdamer Platzon véget ért a tüntetés, de a Spree folyónál a tüntetők újra összegyűltek, A rendőrök megakadályozták, hogy a tüntetők egy hajón folytassák a demonstrációt.

A tüntetők szerint a kormány nem segít eléggé a menekülteknek. "A minisztérium a kormány politikai végrehajtó szerveként a társadalmi integráció ellentétét, a társadalom megosztását szimbolizálja, ami megerősíti a jobboldali erőket a társadalmunkban" - írták a szervezők az oldalukon.

A rendőrség négy körül közölte, hogy 52 embert tartóztattak le, és három munkatársuk sérült meg. A Blockupy csoport jelezte, hogy szombaton is tüntetni terveznek és vasárnap pedig találkozót fognak tartani. Kurfürstendammban, a város egyik bevásárlónegyedében terveznek tüntetni a rasszizmus ellen.

(Borítókép: Stefanie Loos / REUTERS)