Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Theresa May a Brexitről: Lesznek nehéz időszakok

2016.09.04. 08:15

Theresa May brit miniszterelnök interjút adott a BBC vasárnap délelőtti politikai magazinműsorának, az Andrew Marr Show-nak: mióta hivatalba lépett, ez az első jelentős interjúja. May ebben arra figyelmeztette a briteket, hogy fel kell készülniük "nehéz időszakokra" a Brexit, vagyis az Európai Unió elhagyása folyamatában, az - nem fog hazudni - nem lesz zökkenőmentes.

A miniszterelnök az MTI összefoglalója szerint azt mondta: ő azért derűlátóan ítéli meg a hosszabb távú kilátásokat, szerinte Nagy-Britannia "sikert kovácsol" a Brexitből.

Megismételte azt is, hogy a hivatalos kilépési tárgyalások 2017 előtt nem kezdődnek el, de hozzátette, hogy a brit kormány nem kívánja a végtelenségig elodázni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza az EU-tagság megszűnésének mechanizmusát, és aktiválásának bejelentésével kezdődik a hivatalos kilépési folyamat.

May szerint a Brexitről döntű júniusi népszavazás megmutatta, hogy a brit választók nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt. A brit kormány miniszterei már tanulmányozzák az EU-n belüli migráció szabályozásának új lehetőségeit, mondta. Fontosnak nevezte ugyanakkor azt is, hogy Nagy-Britannia jó megállapodásra jusson az EU-val az áruk és szolgáltatások kereskedelméről. Ez nem lesz könnyű, mert az Európai Bizottság álláspontja most az, hogy ha Nagy-Britannia továbbra is hozzá akar férni az EU egységes belső piacához, akkor tartania kell magát az unión belüli mozgásszabadság alapelvéhez, emlékeztet az MTI.

May mindenesetre kijelentette: "nagyon egyértelműen" arra törekszik, hogy az EU országaiban élő brit állampolgárok jelenlegi státusát a továbbiakban is garantálni lehessen, és ebben az esetben a brit kormány ugyanígy garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok státusát.

A miniszterelnök az interjút azelőtt adta, hogy elutazott volna Kínába, a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport csúcstalálkozójára. Ott, még a csúcs kezdete előtt találkozott Barack Obama amerikai elnökkel, és utána közös sajtótájékoztatót is tartottak.

Ezen Obama azt ígérte: mindent megtesz azért, hogy a Brexit következményei ne kezdjék ki a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti szoros gazdasági kapcsolatokat. Az amerikai elnök megjegyezte azért: továbbra is úgy véli, a világ profitált abból, hogy a britek az EU-hoz tartoztak.

A Brexitről is beszélt a G20 előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is. Azt mondta, hogy nem lesznek "előtárgyalások" a folyamat hivatalos megindításáig, mert az EU-ban maradó 27 tagállamnak az nem áll érdekében.