16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Egy magyar faluról beszél egész Ukrajna

2016.09.05. 14:37

A kárpátaljai Nagydobronnyal van tele az ukrán média. A település 15 kilométerre van a záhonyi határátkelőhelytől, csak magyarok lakják, akik meguntak várni az ukrán államra, és a "segíts magadon"-elv alapján nekiálltak leaszfaltozni a falu útjait. Olyan útszakaszokat tettek rendbe önerőből, saját és magyarországi pénzekből, amiket vagy soha, vagy legutoljára 50 évvel ezelőtt aszfaltoztak. 

Az egész projektet a Nagydobrony Régió Megújulásáért civil szervezet indította be még augusztusban, amihez a magyarországi Magyar Kistelepülések Megújulásáért civil közösség 3 millió forint támogatást adott.

A feltételek között szerepelt az, hogy a pénzeket csak anyagköltségre lehet fordítani, mindennek teljesen nyilvánosnak kell lennie, illetve nem lehet rossz munkát csinálni (a galéria megnyitásához kattintson a képre).

A helyiek a magyar támogatásokból olyan utakat csináltak maguknak, amiért az ukrán közútkezelő akár 30 millió forintot is elkért volna, attól függően, hogy mennyit kell visszaosztani az illetékeseknek, mondja egy neve elhallgatását kérő munkácsi útépítő cég beosztású munkatársa.

Az aszfaltozást a közösség jövőre is folytatni fogja, a kezdeményezés pedig lenyűgözte az ukránokat, sorra érkeznek a helyszínre  forgatni a különböző tévécsatornáktól. Jelenleg ettől hangos az egész ukrán média, és egyre többen fordulnak a kormányhoz, hogy mégis hová tűntek az útépítésre szánt hatalmas pénzek, mert út, az nincs.   • Hírek
  • Hírek