Már most sok a probléma az osztrák államfőválasztás szavazócéduláival

2016.09.05. 16:21
Számos hibásan gyártott szavazócédula készült az osztrák elnökválasztás októberi másodikai, megismételt második fordulójára - jelentette be az osztrák belügyminisztérium hétfőn, és elrendelte a szelvények felülvizsgálatát. A megismételt választást nem halasztják el.

Eddig 1,5 millió szavazólapot küldtek ki a megismételt osztrák elnökválasztásra azoknak, akik várhatóan nem a lakhelyüknek megfelelő szavazóhelyiségben adják majd le voksukat. A belügyminisztérium közlése szerint minden településen "rendszerezetten, de legalább szúrópróbaszerűen" megvizsgálják majd szavazólapokat, írta az MTI.

Pénteken Vorarlberg tartományból érkezett hibás szelvényekről bejelentés. A felső-ausztriai Vöcklabruck településen gyártott borítékok ragasztása volt rossz, ezért fennállt a veszélye, hogy a szavazólapok kicsúszhatnak a borítékból. A belügyminisztérium szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint az alsó-ausztriai Amstetten járásban bukkantak továbbá olyan szelvényekre, amelyek sérült borítékokban voltak.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter hétfőn kizárta annak lehetőségét, hogy az ügy miatt elhalasztanák a voksolást.

A belügyminisztérium információs telefonvonalat hozott létre, hogy a hibás szavazólapokkal kapcsolatos teendőkről felvilágosítást adjon a választópolgároknak.

Múltkor is sok volt a szabálytalanság

Az államfőválasztás megismételt második fordulóját kevesebb mint négy hét múlva, október 2-án tartják. Az osztrák alkotmánybíróság július elsején kihirdetett ítéletében rendelkezett arról, hogy meg kell ismételni a második fordulót. A testület jóváhagyta az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.

Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla