Lujza
-1 °C
13 °C

Kenguruval akart merényletet elkövetni, tíz évet kapott

2016.09.05. 06:30 Módosítva: 2016.09.05. 06:32

Terrorcselekmény előkészítésének vádjával tíz év börtönbüntetésre ítélték hétfőn azt a fiatalt, aki egy a kenguruval akart merényletet elkövetni, írja az MTI.

A tavaly elfogott 19 éves Sevdet Ramadan Besim az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapján akart támadni. A terve az volt, hogy elgázol és lefejez egy rendőrt.

b450b0d829d1ef310f6e23e23d3cce91

Az ügyészség szerint Besim egy 15 éves brit fiúval váltott online üzeneteket gyilkos terveiről, egyebek közt arról is, hogy egy kengurura robbanószerkezetet kötöz, szőrméjére az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelképét rajzolja, majd rendőrök közé engedi az állatot, és működésbe hozza a pokolgépet.

A bírósági dokumentumokból nem derült ki, hogy a kengurus támadást is az emléknapon akarta-e elkövetni. A hatóságok szerint Besim a bűncselekményt az Iszlám Állam által terjesztett terrorista ideológia hatása alatt tervelte ki.

A fiatalember bűnösnek vallotta magát, a bíróság ezért a kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés helyett tíz évre ítélte, legkorábban hét év múlva szabadulhat. A 15 éves fiút terrorcselekményre való felbujtás vádjával tavaly életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy brit bíróság.