Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Tüntetés indult az útakadályokat emelő calais-i menekültek tábora ellen

2016.09.05. 11:06

Forgalomlassító tüntetést kezdtek hétfőn az észak-franciaországi Calais kikötővároshoz vezető autópályán fuvarozók, gazdák és a helyi gazdaság szereplői az ottani ideiglenes menekülttábor felszámolását követelve. Hétfőn élőlánccal is tiltakoznak a helyiek a Dzsungelnek is nevezett tábor ellen, írja az MTI.

Az észak-franciaországi város északi határában másfél évvel ezelőtt spontán módon alakult ki a migránstábor, amelyet azóta megtűrnek a hatóságok. A túlzsúfolt táborba június óta ismét nagyobb számban érkeztek a Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó illegális bevándorlók. A táborlakók egy része a sötét beálltával szemétből, fatörzsekből készített útakadályokkal lassítja a forgalmat. A fékezni kényszerülő kamionokra menekülteket terelnek fel az embercsempészek, akik igen agresszívek, és hosszú botokkal vannak felszerelve. 

Migránsok útakadálya az autópályán

Bár Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter pénteken a helyszínre látogatott, és mindenkit biztosított arról, hogy a kormány folytatja a calais-i migránstábor fokozatos felszámolását, a kamionosok úgy döntöttek: megtartják az előre tervezett megmozdulást. Hétfőn reggel 8-kor két - mintegy negyven kamionból és harminc traktorból álló - konvoj indult el óránként néhány kilométeres sebességgel Dunkerque-ből és Boulogne-sur-merből Calais felé, ahol délelőtt találkoznak egymással.

Calais-i boltosok és a kikötői alkalmazottak, több százan élőláncot alkotnak majd nem messze a kikötőhöz vezető úttól és a Dzsungeltől. A tervek szerint a kamionok és a traktorok később felveszik az élőláncban tüntetőket, és együtt mennek a La Manche csatorna alatti alagút bejáratához. Itt is útlezárással tiltakoznak. A pas-de-calais-i prefektúra azt kérte az autósoktól, hogy ha lehet, kerüljék el az A16-os autópálya Boulogne és Dunkerque közötti szakaszát a nap folyamán, és csak a mellékutakon közlekedjenek.

"Tény, hogy Bernard Cazeneuve bejelentette a felszámolást, de nekünk azonnali biztonságra van szükségünk. Ha a felszámolás három hónap múlva történik, három hónapig újabb támadások érthetik a fuvarozókat, és a helyiek is veszélyben vannak. A lehető leggyorsabban fel kell lépni" - mondta David Sagnard, a francia teherszállítók országos szövetségének helyi elnöke.

Az állam szeretné rábírni a tábor mintegy 6000-7000 lakóját, hogy önként hagyják el a határvárost az év végéig. A belügyminiszter azt mondta: már felszámolták a déli részt márciusban, és az északi részhez is hozzáfogtak. Lépésről lépésre haladnak. Befogadóhelyeket hoznak létre, hogy Calais-ban enyhüljön a helyzet.  

Eddig közel hatezer olyan embert helyeztek el 161 központban, akik hajlandóak voltak beadni menekültkérelmüket Franciaországban, és lemondtak arról a szándékukról, hogy átjussanak a La Manche csatorna brit oldalára. Azt is elmondta, hogy jövőre ötezer újabb helyet hoz létre az állam a menedékkérőknek.

A francia belügyminisztérium számításai szerint jelenleg 6900-an élnek a táborban, a segélyszervezetek szerint viszont a megmaradt északi területen már legalább 9100-an vannak, ahol jelenleg elsősorban Irakból, Afganisztánból és újabban Szudánból is érkező emberek várakoznak arra, hogy illegálisan átjuthassanak Nagy-Britanniába.