Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nincs szomorúbb a gázsérült gyerekek sírásánál

2016.09.06. 16:34

Kedden szíriai kormánycsapatok klórgázzal töltött tartályokat és hordóbombákat dobtak le az ostromlott szíriai nagyváros, Aleppó ellenzékiek által tartott Szukkari városnegyedére. Helyi források - egyelőre meg nem erősített - információi szerint legalább 120 sérültje van a gáztámadásnak, az oroszok és kormányerők által szisztematikusan pusztított kórházak egyikéből is felkerült a netre egy meglehetősen durva videó, melyen gázsérült gyerekeket látnak el (tényleg durva, én szóltam):

Az Emberi Jogok szíriai Megfigyelőközpontja legutóbb augusztus 11-én számolt bevegyi fegyver bevetéséről a civil lakosság ellen, akkor az al-Kudsz kórház igazgatója négy ember haláláról és 55 mérgezéses esetről számolt be, és egyértelműnek tartotta, hogy vegyi fegyver bevetése történt. 

Szíriában elképesztő dezinformációs háború is folyik, mindenki keményen megdolgozza a nemzetközi közvéleményt az ellenfél által elkövetett szörnyű tettekről szóló híradásokkal. Viszont a kivégzésekről, terrorbombázásokról és gáztámadásokról szóló hírek meglehetősen nagy részéről derül ki, hogy tényleg megtörtént.

Ami tény: az Aszad-rezsim 2013-ban nagy mennyiségben vetett be vegyi fegyvert Damaszkusz egyik külvárosában, ami akkor majdnem kiváltotta az Egyesült Államok intervencióját. Végül Obama kihátrált a "vörös vonal" mögül, viszont a szír kormány vegyi fegyvereit is külföldre szállították. Azonban az országban még fel-felbukkannak kisebb készletek, az ENSZ az utóbbi években összesen kilenc bizonyítható vegyifegyver-támadást regisztrált az Aszad-rezsim és az Iszlám Állam részéről.