110 ember rekedt egy felvonón a francia Alpokban

2016.09.08. 19:46 Módosítva: 2016.09.09. 10:30

Száztíz ember rekedt egy elromlott felvonó kabinjaiban a francia Alpokban, a Mont Blanc közelében, 3800 méteres tengerszint feletti magasságban. Többségüket már lehozták, de sokaknak a felvonón kell éjszakáznia.

A francia beszámolók szerint a Chamonix sícentrumban lévő Mont Blanc-panorámafelvonó (Télécabine Panoramique Mont-Blanc) kábelei az erős szélben "felgyűrődtek", használhatatlanná téve az egész felvonót.

A csendőrség magas hegyi egységei csütörtök késő délután indultak a kabinokban rekedtek kiszabadítására, és helikoptereket is bevetettek, bár ez elég veszélyes és összetett dolog lenne ilyen magasságban. A mentéshez svájci és olasz alakulatok is csatlakoztak.

Csütörtökön a helikopterekkel sikerült 65 embert lehozni a felvonó kabinjaiból, de a naplementével kénytelenek voltak felfüggeszteni a mentés. A többiekért csak pénteken hajnalban napkelte után tudnak majd visszamenni – mondta Georges-Francois Leclerc, Felső-Savoya (Haute-Savoie) prefektusa. Tehát 45 ember a felvonókabinban tölti az éjszakát.

A felvonó üzemeltetője szerint a bentragadt turistáknál van víz és telefon, a mentőegységek kapcsolatban állnak velük. Viszont a hatóságok szerint sokan kezdik rosszul viselni, hogy hosszú ideje nem tudnak kiszabadulni.

Az egyik lemenekített ember, Frédéric Mauer azt nyilatkozta, hogy két és fél órát vesztegeltek a kabinban, az egyik állomás közelében.

Az elromlott felvonó a francia-olasz határnál fekszik, a 3778 méteres Aiguille du Midi és a 3466 méteres Helbronner csúcs között, a Mont Blanc közvetlen közelében. Az 5095 méteres utat normális esetben 35 perc alatt teszi meg. Évente félmillióan utaznak a felvonón, óránként pedig 600 embert tud elvinni.

Legutóbb 2013-ban voltak problémák a Mont Blancnál lévő felvonók egyikével, akkor a Chamonix és az Aiguille du Midid közötti drótkötélpálya egy nagy kabinja lángra kapott, több mint 200- utassal a fedélzeten. Bár a tüzet eloltották, a motort sokáig nem sikerült újraindítani, ezért helikopterekkel kellett menteni a  bentrekedteket. A helikopterek 45 kört tettek meg, mire sikerült helyreállítani a felvonót. 

Frissítés: Péntek reggelre sikerült megjavítani a kábeleket, így a kabinokban rekedt 33 ember végre kiszabadulhatott a fogságból. A kabinokban rekedt emberekkel folyamatos kapcsolatban álltak a hegyi mentők, vezetőjük szerint az emberek fáztak, de nem történt súlyosabb baj.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport