Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A WikiLeaks úgy szivárogtat, ahogy az oroszok akarják?

2016.09.09. 20:44
Bár rendelkezésére álltak a WikiLeaksnek az iratok, mégsem hozta nyilvánosságra azt, amely bizonyította, hogy Damaszkusz kétmilliárd dollárt menekített ki Oroszországon keresztül a szíriai polgárháború kezdetén – állítja a Daily Dot egy kiszivárogtatott amerikai bírósági dokumentumra hivatkozva. A hír azt sejteti, hogy a WikiLeaks Moszkva érdekei szerint működik.

A WikiLeaks visszautasítja az oroszbarátságról szóló vádakat, amelyek nem sokkal azután kerültek elő, hogy a portál súlyos zavart okozott az elnökválasztási kampány közepén lévő Demokrata Pártnak és az elnökjelölt Hillary Clintonnak azzal, hogy nyilvánosságra hozta a pártvezetés levelezését, amelyből kiderült: a pártvezetést jelentő Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) az előválasztásokon az egyenlő feltételek biztosítása helyett inkább Clintont részesítette előnyben Bernie Sandersszel szemben.

A most előkerült bírósági irat szerint a WikiLeaks 2012-ben megkapta ugyan a szíriai vezetés feltört levelezését, a Bassar Aszad elnök rezsimje ellen fellépő hackerek jóvoltából, ám nem teljes egészében publikálta azt: a RevoluSectől kapott anyagból kihagyta azt a részt, amely Damaszkusz és Moszkva szoros együttműködését igazolta volna. A kimaradt rész állítólag arról szólt, hogy az orosz VTB bankhoz kétmilliárd dollár jutott el Szíriából 2011 októberében.

A szíriai nemzeti bank elnöke a levélben arra is kéri az orosz kormány többségi tulajdonában álló VTB Bank vezetőjét, hogy nyissanak a szíriai pénzintézet számára rubelszámlát.

A WikiLeaks boszorkányüldözést lát

A Daily Dot a RevoluSec tagjainak biztonságára hivatkozva nem közölt olyan adatokat, amelyekből kideríthető, hogy kik révén jutottak el hozzá az orosz-szír pénzügyi tranzakcióról szóló iratok.

A WikiLeaks szerint szó sincs arról, hogy titkolták volna az oroszok szoros szíriai kapcsolatait, hiszen erre több adat is utal az általuk publikált anyagban. „Sajnálatos, hogy a Daily Dot Hillary Clinton neomccarthysta kampányának megfelelő összeesküvés elmélettel áll elő” – közölte a WekeLeaks, utalva az 50-es évek kommunistaellenes boszorkányüldözésére, Joe McCarthy szenátor vezetésével. 

A WikiLeaks azonban nem csak visszautasította a vádakat, de meg is fenyegette a vádakat megalapozottnak beállító médiumokat: „Csak rajta, de biztosak lehetnek benne, hogy egyszer viszonozzuk a szívességet.”

Már a DNC levelezésének kiszivárogtatásakor felmerült, hogy orosz hackerek törhették fel az e-maileket. Az orosz elnöknek is feltették ezt a kérdést. Vlagyimir Putyin visszautasította, de hozzátette: mindegy kitől jött az információ, a lényeg, hogy valós tényekre világít rá.

Oroszok kezében a WikiLeaks?

  • 906
    A WikiLeaks leoroszozása csak amerikai kampányfogás
  • 865
    Igen, és ezért káros is a léte
  • 737
    Igen, de ettől még jó, hogy van