A leszámolás elérte az iskolákat: másfél millió török gyerek marad tanár nélkül

2016.09.10. 11:29 Módosítva: 2016.09.10. 12:06

Törökországban a tanév szeptember 19-én kezdődik, de másfél millió török diák tanár nélkül maradhat az őszi félévben, írja az MTI a Posta című török napilapra hivatkozva. Törökországban csaknem 40 ezer pedagógust függesztettek fel munkájából a közelmúltban a köz-, illetve a magánoktatásban. Azzal gyanúsítják őket, hogy valamilyen szinten terrorszervezeteket támogatnak.

Közülük 28 ezret azzal az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokkal és hálózatával hoztak kapcsolatba, akit Ankara a július 15-i puccskísérlet kiterveléséért tesz felelőssé. 11 és fél ezer embert azzal gyanúsítanak, hogy a kurdok autonómiájáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) állnak kapcsolatban.

A felfüggesztett tanárok túlnyomó többsége a főként kurdok lakta délkelet-törökországi régióban dolgozik, és tagja az Egitim-Sen nevű pedagógus-szakszervezetnek. Az érdekképviselet elnöke, Kamuran Karaca szerint az ügy másfél millió diákot érint, akiknek a tanórái értelmetlenül telnek majd el. A fiatalok bent lesznek a teremben, végigülik a napot, csak épp tanár nem lesz.

A szakember arra számít, hogy a tanév első felében sok gonddal kell szembenézniük. Vannak iskolák, ahol csak két-három pedagógus maradt. Ezekben az intézményekben az oktatás nem valósítható meg. Iskolák ezrei esetében még annak a veszélye is fennáll, hogy ki sem tudnak nyitni.

Az oktatási minisztérium októberben 15 ezer pedagógust tervez szerződtetni, azonban ők legkorábban november végén állhatnak munkába. A középfokú felvételi vizsgák eredményei alapján az egyik legsikeresebb tartománynak számító keleti-törökországi Tunceliben 930 tanárból pénteken 418-at függesztettek fel munkájából.

Az Egitim-Is nevű pedagógus-szakszervezet sajtótitkára, Dilek Yurdugül a Sözcü című kemalista ellenzéki napilapnak arról számolt be, hogy az iskolaigazgatók nem tudják elkészíteni a tanórák heti beosztását. Felhívta a figyelmet: már korábban is tanárhiány volt, így ebben az évben nagyon nehezen várható el magas színvonalú oktatás. Vannak olyan tárgyak, amelyekre egyáltalán nem jut tanár.

Pénteken Diyarbakir városban több száz pedagógus vonult az oktatási minisztérium tartományi hivatalának épülete elé tiltakozásul az ellen, hogy tömegével függesztik fel őket munkájukból. A rendőrök vízágyút vetettek be, és 45 tüntetőt őrizetbe vettek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bejelentette: a délkelet-törökországi katonai beavatkozás mellett a PKK-ra vonatkozóan is elindítják azt a tisztogatási folyamatot, amely a puccskísérlet óta Gülen hálózata ellen zajlik.   • Hírek
  • Hírek