Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Sarkozy különbíróságokkal tárgyaltatná a szélsőségesek ügyeit

2016.09.11. 08:04

Különbíróságok, elkülönítés, megelőző jellegű fogva tartás - többek között ezeket helyezte kilátásba Nicolas Sarkozy egykori francia elnök a Journal du Dimanche vasárnaponként megjelenő hetilapnak adott interjújában. Sarkozy szerint ideje keményebben fellépni minden, a terrorizmussal kapcsolatban álló francia polgár ellen.

Minden francia állampolgárt, aki gyaníthatóan kapcsolatban áll a terrorizmussal, mert rendszeresen látogat dzsihadista honlapokat, vagy viselkedése szélsőségességre utal, esetleg kapcsolatban áll szélsőségesekkel, megelőző jelleggel fogva kell tartani.

- például ez Sarkozy egyik radikális javaslata.

Francois Hollande, az ország jelenlegi, szocialista elnöke a hét első felében jelentette ki, hogy a jobboldali politikusok keményvonalas reakciói lerombolják a francia társadalom berendezkedését. Erre válaszul adta az interjút Sarkozy, aki azt is kijelentette, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben nincs helye jogi finomkodásnak, és szerinte Hollande nem tesz meg mindent a terrorizmus elleni harcban.

A jó ütemben megjelenő interjú csak ráerősít Sarkozy augusztusi bejelentésére, miszerint elindul a 2017-es elnökválasztáson. Egy friss felmérés szerint a franciák a szintén jobboldali volt miniszterelnökben, Alain Juppében bíznak leginkább a biztonság terén, Sarkozy csak a második - minden bizonnyal ezen akart kicsit változtatni a legutóbb éppen Hollande ellen alulmaradó Sarkozy. A jelenlegi elnök népszerűsége rendkívül alacsony, a franciák csak nyolcadikként bíznák az ország biztonságát.