Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először harcol együtt az USA és Oroszország a második világháború óta

000 8R288
2016.09.13. 21:15

Egy napja tart a szíriai háború második, minden felet egyesítő tűzszünete. A rendkívüli nehézségek árán összehozott megállapodást eddig csak kisebb incidensek zavarták meg. 

A tűzszünet, ha kitart még néhány napig, hatalmas jelentőségű lehet az öt éve tartó háborúban, amelyet alapvetően szervezett át, amikor az oroszok beszálltak a vesztésre álló Aszad diktátor mellett. Így ugyanis elindulhatnak a humanitárius segélyt szállító konvojok, hogy élelmiszert, gyógyszert vigyenek a sok helyen már hónapok óta ostromlott civileknek.

A tűzszünet nem tiltja az ISIS elleni támadásokat, így az amerikai légierő támadásában meghalt a terrorszervezet három harcosa, jelentette a Reuters

Moszkva és Washington megegyezett, hogy az offenzíva elősegítésére megosztják egymással az ISIS-t érintő hírszerzési információikat.

A Reuters szerint ez az első katonai együttműködés a két ország közt a második világháború óta.

A lázadó csoportok azt állítják, hogy a tűzszüneti megállapodást úgy alkották meg, hogy az Aszad erőinek kedvezzen, ugyanakkor a segélyek eljuttatása miatt nincs más választásuk, mint elfogadni azt.

Aszad a segélyek távol tartásával fenyegetőzik

A török határon már várakozik két, egyenként 20 kamionból álló konvoj, hogy elindulhasson a háború sújtotta területek lakóinak megsegítésére. A Reuters török forrásokból úgy értesült, hogy a szállítmány jó részét élelmiszerek és liszt teszi ki. Aszad kormánya leszögezte, hogy csak akkor engedi be az országba a konvojt, ha a segély kiosztásában az ENSZ és kormánya is részt vesznek.

A legkritikusabb helyzetben Aleppo lakossága van. A város lázadó és kormánypárti részre szakadt, és az előbbit folyamatosan bombázzák az orosz gépek. A város elöljárói félnek, hogy a segély elosztásánál az orosz érdekek érvényesülnek, és a lázadó részen rekedt 300 ezer civilekhez nem jutnak el a segélyszervezetek. A városrészben nagy hiány van üzemanyagból, élelmiszerből, gyerekételből, gyógyszerből és lisztből.

A segélyszervezetek arra várnak, hogy biztos legyen, a tűzszünet nem omlik össze, és munkatársaik nem kerülhetnek veszélybe küldetésük során. 

A tűzszünet bizarr része, hogy az ISIS mellett nem vonatkozik a Nuszra frontra sem, amelyet az al-Kaida szíriai szervezetének tartanak. A Nuszra ugyanakkor együtt harcol Aszad ellen a többi lázadó csoporttal, így az aleppóiak félnek, hogy ez jó ürügy lesz Oroszországnak, vagy a kormányerőknek, hogy a tűzszünet ellenére is folytassák a bombázásukat.