Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Na de ki ez az Asselborn, aki kizárna minket az EU-ból?

2016.09.13. 14:24
Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter dühös kirohanást intézett Magyarország menekültpolitikája ellen a Die Weltnek adott interjúban. Egészen konkrétan azt is belengette, hogy Magyarországot a migránsokkal kapcsolatos politikája miatt ki kellene zárni az EU-ból. De ki ez az ember, akiről Szijjártó Péter azt mondta: „kioktató, nagyképű, frusztrált”?

A 67 éves Jean Asselborn az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere, 2004 óta tölti be ezt a pozíciót. Sőt, 2013-ig az Orbán Viktort pofon vágó Jean-Claude Juncker miniszterelnöksége idején Juncker helyetteseként is szolgált. A két politikus a mai napig bizalmas viszonyban áll egymással.

Asselborn személyében most egy olyan politikus bírálja a magyar menekültügyi politikát, aki maga is hosszú ideig foglalkozott a témával, Luxemburgban ugyanis 2004 és 2009 között a külügyi tárcához tartozott a menekültügy: így 

Asselborn öt évig a külügy mellett bevándorlási és menekültügyi miniszter is volt.

A szocialista-munkáspárti politikus régóta kritikusan figyeli a magyar politikát, és nem ez az első eset, hogy nagy nyilvánosság előtt ekézi a magyar kormányt.

  • 2010-ben a médiatörvényünkre akadt ki, Fehéroroszországhoz hasonlított minket, és azt mondta, hogy a törvény „közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött.”
  • 2012-ben az alkotmány megváltoztatása miatt emelt szót, és azt nyilatkozta a Tageblatt nevű lapnak, hogy szerinte „Magyarország az Európai Unió szégyenfoltjává válik", mert kiüresítette a jogállamiságot a médiatörvény és a bírák lecserélése, és ez szerinte olyan dolog, amilyet „fejlett országokban még nem éltek meg”.
  • 2015-ben a német ZDF-nek mondta azt, hogy szerinte Orbán Viktort el kell szigetelni és rossz példaként állítani, mert a magyar miniszterelnök migránspolitikájában fittyet hány az EU olyan alapértékeire, mint a szolidaritás és a segítségnyújtás .

Apró országának meglehetősen markáns és hangos szószólója, Luxemburgban jelentős politikusnak számít, 2016 áprilisában készítettek is róla egy dokumentumfilmet Foreign Affairs címmel. 18 hónapig követte egy stáb, a filmben családi élete és külügyminiszteri utazásai is megjelennek.

18 évesen lett politikus

Asselborn a hosszú pozíciók mestere. Mielőtt 12 évvel ezelőtt miniszterelnök-helyettesként és miniszterként csatlakozott a luxemburgi kormányhoz, 22 évig szülővárosa, a kétezer fős Steinfort nevű nyugat-luxemburgi kisváros polgármestere volt.

Asselborn jogászként végzett, politikai tevékenykedését a hatvanas évek végén élénk szakszervezeti mozgalomban alapozta meg. Még nem volt 20 éves sem, amikor 1967-ben a luxemburgi munkások szövetségének ifjúsági választmányi tagjává választották. Ez a szervezet a ma is aktív OGBL nevű nagy szakszervezet elődje volt.

Innen egyenesen ívelt a politikai karrierje felfelé, még mindig 20 éves kora előtt szerepet kapott a luxembourgi városi közigazgatásban, de végül inkább visszatért szülővárosába, ahol először köztisztviselőként dolgozott, majd a már említett maratoni polgármesterségig vitte.  • Vennék
  • Hírek