Lukács
1 °C
14 °C

Tudta, hogy épp szünetel a szíriai polgárháború?

2016.09.14. 23:45

A hétfő este az iszlám világ egyik legfontosabb ünnepe, az Íd al-Adhá alkalmából életbe lépett szíriai tűzszünet 48 órás meghosszabbításáról egyezett meg Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán egy telefonos egyeztetésen. A két nagyhatalom egyaránt úgy látja, hogy a terrorszervezeteket kivéve az egész országra kiterjedő fegyvernyugvás hatására jelentősen csökkent a polgárháború intenzitása. 

Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője mindemellett rámutatott: az Egyesült Államok értesülésekkel bír a tűzszünet - mindkét oldalról történő - szórványosan előforduló megsértéseiről. Az Aszad-rezsimet támogató oroszok persze csak az ellenzéki milíciáknál fedeztek fel harci eseményeket, méghozzá szám szerint hatvanat. 

A főleg Aleppót bombázó orosz légierőnek a fegyverszünet alatt volt elég szabad gépe az Iszlám Állam palműrai gyülekezési pontjának bombázására, ahol állításuk szerint 15 géppuskás pickupot bombáztak le és legalább 150 dzsihadistával végeztek. 

Az orosz média arról is tudni vél, hogy a szíriai hadsereg csütörtök reggeltől az ellenzéki milíciákkal egyidőben fokozatosan visszavonul az Aleppóba vezető Castello út térségéből. Az egy kilométeres korridoron így megindulhat két, egyenként 20 teherautóból álló segélykonvoj. A szállítmányoknak már rég meg kellett volna érkeznie az ostromlott metropoliszba, de a szír kormány eddig nem engedte át őket az ostromzáron arra hivatkozva, hogy az ENSZ "nem egyeztetett" velük. 

A fegyverszünet mindenképpen óriási megkönnyebbülést jelent az öt éves polgárháború miatt szenvedő ország lakosainak, azonban a legutóbbi, februári próbálkozáshoz képest nem sokat javultak a tartós fegyvernyugvás feltételei:

  • Aszad erőfölénye ellenére a frontok befagytak, az ellenzéki milíciák továbbra is komoly fegyveres erőt képviselnek.
  • a hazai erők kimerülésével egyre több külföldi harcol Szíriában - elsősorban az emberanyag tekintetében hátrányban lévő Aszad-rezsim oldalán, - ezért a háborúzó felek egyre jobban ki vannak szolgáltatva a környező hatalmaknak. Jó példa a török offenzíva, melynek szíriai szempontból nincs túl sok értelme.
  • és nem enyhült a nagyhatalmi, belpolitikai és társadalmi feszültségeket átszínező szunniták és a síiták közti vallási feszültség sem.
15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft