Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Amnesty: 75 ezer menekült ragadt a szíriai-jordániai határon

GettyImages-528228212
2016.09.15. 12:07

Nagyjából 75 ezer menekült vesztegel hetek óta embertelen körülmények között a szíriai-jordániai határon - hívta fel a figyelmet az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

A londoni székhelyű AI hangsúlyozta, hogy a senki földjén ragadt emberek - akik a szíriai polgárháború borzalmai elől menekültek el - gyakorlatilag két hónapja el vannak zárva a humanitárius segélyektől, így hiányt szenvednek élelemben, vízben és gyógyszerekben is, sokan emiatt életüket is vesztették. A szervezet felvette a kapcsolatot néhány emberrel, akik ebben a sivatagi övezetben tartózkodnak és felvázolták elkeserítő helyzetüket. 

Az egyik menekült, a hevenyészett táborban öt hónapja sínylődő Abu Mohamed elmesélte, hogy ivóvizük ugyan van, de étel vagy tej alig. "Sokan meghaltak (...) Csak rizst és lencsét osztottak és egy kiló aszalt datolyát, de egész hónapra ennyit, ezen kívül mást nem kaptunk" - tette hozzá.

A jogvédő szervezet szerint felvételek készültek arról, hogy a július vége óta lezárt rukbáni és hadalati határállomások környékén tömegsírok vannak. Az Amnesty International szerint ez a tarthatatlan helyzet annak a tragikus következménye, hogy a nemzetközi közösség csődöt mondott a menekültválság kezelése terén.

Jordánia azután zárta le két szíriai határállomását, hogy július 21-én egy merényletben életét vesztette hét határőre. Azóta csupán egyetlen humanitárius szállítmány érkezett a térségbe, még augusztus elején.    

Az ENSZ New Yorkban tartandó menekült- és migrációsügyi csúcstalálkozója közeledtével az AI felszólította a politikai vezetőket arra, hogy lépjenek túl a retorikán, és cselekedjenek. A szervezet úgy véli, hogy Jordániának nem szabad tovább a határokat zárva tartania és be kell engednie a senki földjén rekedteket az országba. A többi államnak pedig igazságosan ki kell vennie a részét a menekültek befogadásából - hangsúlyozta az Amnesty International.

(Borítókép: Szíriai menekültek a jordániai Hadalat átkelőnél, 2016. május 4-én. Fotó: Jordan Pix/ Getty Images)