Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszorították az Iszlám Államot a szíriai-török határról

2016.09.17. 01:08 Módosítva: 2016-09-17 01:25:29

A török csapatok a szíriai ellenzéki erők és amerikai katonai szakértők segítségével megtisztították az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseitől a török-szíriai határ utolsó olyan szakaszát, ahol még jelen voltak, írja az MTI. Adrian J.T. Rankine-Galloway, a Pentagon egyik szóvivője azt mondta: a határ közelében van még néhány olyan terület, ahonnan ki kell söpörni őket, hogy megnehezítsék a mozgásukat a térségben.

A dzsihadisták számára stratégiai fontosságú volt a török határhoz való hozzáférés, hogy az Európa és Egyesült Államok ellen tervezett támadásaikat végrehajtsák. Most elvágják a dzsihadistákat a rendkívül fontos utánpótlási útvonalaiktól, és még jobban elszigetelik a "kalifátusuk" fővárosát, Rakkát.

A Pentagon másik szóvivője, Jeff Davis néhány órával korábban jelentette be, hogy péntektől amerikai különleges erők segítik a török hadsereget és az Egyesült Államok által mérsékeltnek minősített szír lázadókat Szíria északi vidékein. A szóvivő szerint ezzel Washington a török kormány kérésének tesz eleget. Davis részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit mondott el, hogy "néhány tucat" speciálisan kiképzett katonáról van szó.

Rankine-Galloway szerint az amerikaiak olyan segítséget fognak nyújtani a törököknek, mint amilyet már korábban is megadtak Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló "partnereknek": kiképezik és tanácsokkal látják el őket. Hírügynökségek szerint a szóvivő szavaiból arra lehet következtetni, hogy az amerikai katonák közvetlenül a harcokban nem fognak részt venni.