Pongrác
12 °C
23 °C

Kiszorították az Iszlám Államot a szíriai-török határról

2016.09.17. 01:08 Módosítva: 2016.09.17. 01:25

A török csapatok a szíriai ellenzéki erők és amerikai katonai szakértők segítségével megtisztították az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseitől a török-szíriai határ utolsó olyan szakaszát, ahol még jelen voltak, írja az MTI. Adrian J.T. Rankine-Galloway, a Pentagon egyik szóvivője azt mondta: a határ közelében van még néhány olyan terület, ahonnan ki kell söpörni őket, hogy megnehezítsék a mozgásukat a térségben.

A dzsihadisták számára stratégiai fontosságú volt a török határhoz való hozzáférés, hogy az Európa és Egyesült Államok ellen tervezett támadásaikat végrehajtsák. Most elvágják a dzsihadistákat a rendkívül fontos utánpótlási útvonalaiktól, és még jobban elszigetelik a "kalifátusuk" fővárosát, Rakkát.

A Pentagon másik szóvivője, Jeff Davis néhány órával korábban jelentette be, hogy péntektől amerikai különleges erők segítik a török hadsereget és az Egyesült Államok által mérsékeltnek minősített szír lázadókat Szíria északi vidékein. A szóvivő szerint ezzel Washington a török kormány kérésének tesz eleget. Davis részletekbe nem bocsátkozott, csak annyit mondott el, hogy "néhány tucat" speciálisan kiképzett katonáról van szó.

Rankine-Galloway szerint az amerikaiak olyan segítséget fognak nyújtani a törököknek, mint amilyet már korábban is megadtak Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló "partnereknek": kiképezik és tanácsokkal látják el őket. Hírügynökségek szerint a szóvivő szavaiból arra lehet következtetni, hogy az amerikai katonák közvetlenül a harcokban nem fognak részt venni.