Pongrác
11 °C
27 °C

Észak-koreai atomerőművek elleni támadást gyakorol az USA

2016.09.19. 13:32

Dél-Korea és az Egyesült Államok légiereje az észak-koreai nukleáris létesítmények elleni támadást gyakorolják a jövő hónaptól - közölte dél-koreai katonai tisztviselőkre hivatkozva az MTI.

Magukat megnevezni nem kívánó források szerint a színlelt csapásokat a Red Flag (Vörös Zászló) fedőnevű hadgyakorlat keretében fogják végrehajtani az egyesült államokbeli Alaszkában lévő Eielson légi bázison, október 3-21. között.

A manőver célja fejleszteni a dél-koreai légierő harci képességét az egyre fokozódó észak-koreai nukleáris- és rakétakísérletek jelentette veszély közepette. A forgatókönyv szerint Észak-Korea váratlan rakétatámadást hajt végre, és a gyakorlat célja az is, hogy gyakorolják az észak-koreai nukleáris és más központi katonai létesítmények elleni csapásmérést.

A feladatok végrehajtására Dél-Korea hat F-15K típusú vadászgépet és két C-130 Hercules szállítógépet tervez küldeni az Egyesült Államokba. Új-Zéland és a NATO csupán szállító- és légi utántöltő repülőgépekkel csatlakozik a manőverekhez.