Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Megkezdődött az ENSZ migrációs csúcsa

2016.09.19. 20:42

New Yorkban az ENSZ-közgyűlés elnökének és az ENSZ főtitkárának megnyitójával kezdetét vette hétfőn a migrációs csúcskonferencia, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólal és hatpontos javaslatot terjeszt elő. A plenáris ülésekkel egy időben szekcióüléseken vitatják meg a politikusok a migrációs válság legégetőbbnek tartott gondjait.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: nagyon helyesnek tartja, hogy az ENSZ foglalkozik a  bevándorlás kérdésével, tekintettel arra, hogy a migráció globális biztonsági kockázattá vált, és "itt az ideje, hogy érzelmileg túlfűtött viták helyett a józan ész talaján állva vitassuk meg ezt a kérdést". A magyar álláspont szerint a nemzetközi jog talaján kell állni - mondta a magyar diplomácia irányítója, hangsúlyozva: a nemzetközi jog világosan kimondja, hogy a biztonságos élethez való jog alapvető emberi jog, de országok önkényes kiválasztása tartózkodás céljából nem tartozik az alapvető emberi jogok közé.

Magyarország, amely komoly tapasztalatokat szerzett a bevándorlási válságban, hat javaslatot fogalmaz meg ezen a migrációs csúcstalálkozón, tette hozzá Szijjártó Péter. Íme:

  1. a kiváltó okokat kell kezelni, vagyis a segítséget kell odavinni ahol a baj van
  2. világossá kell tenni, a mindenfajta ellenőrzés nélküli bevándorlási hullám, amely a határaink tömeges megsértéséhez vezet, elképesztő biztonsági kockázatot jelent
  3. világossá kell tenni, hogy minden országnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját polgárait.
  4. világossá kell tenni, hogy az Európába érkezett illegális bevándorlók 90 százalékát valamifajta bűnbandák, embercsempészek hozták el Európába, így az embercsempészet elleni küzdelmet folytatnunk kell. 
  5. a magyar diplomácia az ENSZ megelőző diplomáciájának erősítése
  6. be kell látnia, főleg a nyugati világnak, hogy a demokráciaexport nagyon komoly veszélyekkel jár az olyan területeken, mint például a Közel-Kelet, vagy Észak-Afrika

Az Iszlám Állam felelősségre vonását támogatja a magyar kormány

Magyarország támogatja az ENSZ nemzetközi kezdeményezést, melynek célja, hogy bűncselekményei miatti felelősségre vonják az Iszlám Állam terrorszervezetet - közölte hétfőn Szijjártó Péter már a konferencián elhangzott felszólalásában. A kezdeményezést Boris Johnson brit, Didier Reynders belga és Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter indította útjára.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország elítéli az Iszlám Állam iraki és szíriai területen elkövetett atrocitásait, az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot is megsértő szisztematikus és tömeges jogsértéseket. "Ezen belül kiemelt fontosságot tulajdonítunk a modernkori rabszolgaság elleni harcnak, illetve a vallási és etnikai kisebbségek, továbbá más veszélyeztetett csoportok - mint például a nők és a gyermekek - védelmének".