Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Oroszország választott, minden marad a régiben

2016.09.19. 06:42

A kormányzó Egységes Oroszország párt a szavazatok 51 százalékát szerezte meg a vasárnap megtartott oroszországi parlamenti választáson a voksok egynegyedének összesítése alapján.

Az orosz központi választási bizottság által éjjel közölt adat szerint a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt növelheti mandátumainak számát a parlament alsóházában az előző ciklushoz képest. A legutóbbi, 2011-es választáson 49 százalékot kapott az Egységes Oroszország.

A vasárnap éjjel közölt részeredmények szerint a jobboldali populista Liberális Demokrata Párt (LDPR) kapta a második legtöbb szavazatot (15,1 százalékot), a kommunisták 14,9 százalékkal a harmadik legnagyobb támogatást nyerték el, és a negyedik legtöbb szavazat (6,4 százalék) a balközép Igazságos Oroszország pártnak jutott.

Az Állami Duma 450 mandátumának sorsa felerészt a listás szavazáson dőlt el, a másik feléé pedig egyéni választókörzetekben.

A választási részvétel viszonylag alacsony volt, két órával az urnazárás előtt a választásra jogosultak 40 százaléka adta le szavazatát, szemben az öt évvel ezelőtti 60 százalékkal.