Bonifác
10 °C
17 °C

Szerbia hamarosan elkezdheti a menekültek kitoloncolását

2016.09.21. 10:12

A menekültek Szerbiában való feltorlódásának megelőzése érdekében Belgrád hamarosan abba az országba küldheti vissza őket, ahonnan Szerbia területére léptek, de akár származási országukba is kitoloncolhatja őket -  írta szerdán az MTI a Vecernje Novosti belgrádi napilapra hivatkozva.

Mivel Belgrád már a menekültválság tavalyi kezdetekor kijelentette, hogy az ország legfeljebb hatezer menekültet tud hosszabb időre elszállásolni, és amennyiben a befogadóközpontokban tartózkodók száma eléri a hatezret, "komoly lépésekre" lesz szükség. 

Egyelőre még messze van a hatezres limit, a szerbiai menekültügyi főbiztosság adatai szerint jelenleg mintegy 4300-an vannak a befogadóközpontokban. De Vladimir Cucic menekültügyi biztos szerint ha a menedékkérők száma "akár csak eggyel is meghaladja" a hatezret, fennáll a veszélye annak, hogy a rendszer lassan elkezd összeomlani.

Szerbia nem válhat gyűjtőközponttá (...) Belgrád nem keltheti azt a hamis reményt senkiben, hogy Európában bárki is örülne az érkezők többségét jelentő gazdasági bevándorlóknak.

A szerb-bolgár és a szerb-macedón határszakaszon július óta közös rendőrségi és katonai járőrözést tartanak az illegális belépési kísérletek megakadályozása érdekében. A szerb hatóságokat több külföldi kontingens segíti, október elsejétől szlovák rendőrök is érkeznek.

A szerb kormány tagjainak többsége támogatná, hogy Szerbia kerítést építsen Macedóniával és Bulgáriával közös határán, ám Aleksandar Vucic miniszterelnök továbbra is ellenzi a lépést. A kormányfő hétfői tájékoztatása szerint a nyugat-balkáni országban jelenleg mintegy 6500 migráns tartózkodik, 81 százalékuk afganisztáni. Sokan azért nem akarnak a befogadóközpontokba menni, mert úgy gondolják, nagyobb esélyük van Nyugat-Európába vezető útjuk folytatására, ha a főbb csomópontokon, pályaudvarokon, utak mentén, illetve közvetlenül a szerb-magyar határon várakoznak.