Árpád
-2 °C
4 °C

Gülen szerint Erdogan szervezte meg a törökországi puccsot

2016.09.23. 11:22

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendezte meg a július 15-i sikertelen puccskísérletet, mondta a dpa német hírügynökség által pénteken közölt interjúban Fethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok, akit Ankara a puccskísérlet kitervelőjének tart.

"Az elmúlt napokban annyi bizonyíték került napvilágra, hogy immár bizonyossággal kijelenthetem ezt" - mondta Gülen, aki a Die Zeit német hetilapnak és az El País spanyol napilapnak közösen adott interjút saylorsburgi otthonában.

Gülen 1999 óta él a pennsylvaniai városban. Erdogan állítólag évekkel előre eltervezte az államcsíny-kísérletet, és "csak a megfelelő alkalomra várt" - folytatta a történtekért hazájában felelőssé tett hitszónok, Erdogan egykori mentora.

Ankara az események után átfogó társadalmi tisztogatásba kezdett, és megkezdte az általa FETÖ-nek (Fethullahci Terör Örgütü, Fethullahista Terrorszervezet) nevezett gülenista mozgalom bástyáinak felszámolását.

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja a 78 éves Gülent, akinek kétségkívül nagy a hatalma a török igazságszolgáltatáson belül. A török elnök többször követelte a hitszónok kiadatását az Egyesült Államoktól, egyelőre hiába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?