Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Ötödjére sem sikerült elnököt választani szombaton Észtországban

2016.09.24. 18:05

A korábbi sikertelen kísérletek miatt immár nem a parlament, hanem a képviselőkből és önkormányzati vezetőkből álló, külön erre a célra felállított testület próbált meg államfőt választani az észak-európai országban, íírja az MTI.

A legtöbb voksot, 332-ből 138-at Siim Kallas, korábbi jegybankelnök, pénzügyminiszter, külügyminiszter és egykori közlekedési ügyekért felelős uniós biztos kapta. Allar Joksra, aki pártfüggetlen jogászként szállt versenybe, a testület 134 tagja szavazott. Egyikük sem kapta meg az elnökké választáshoz szükséges abszolút többséget.

Az újabb sikertelen kísérlet után mind Siim Kallas, mind Allar Joks bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni az elnökválasztáson. Az észt televíziónak nyilatkozva Kallas "alkotmányos válságról" beszélt és a választási rendszer megváltoztatását sürgette.

Az ötödik sikertelen próbálkozást követően ismét a parlamentnek kell majd megpróbálnia dönteni az ország következő államfőjéről. Toomas Hendrik Ilves államfő ötéves mandátuma október 9-én jár le.