Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

A Boko Haram vezetője él és virul

2016.09.25. 19:37

A nigériai iszlamista terrorszervezet vezetője Abubakar Shekau, egy vasárnap közzétett videofelvételen tudatta, hogy ép és egészséges, szemben a nigériai hadsereg korábbi közleményével, miszerint életveszélyes sebesüléseket szenvedett egy légicsapásban - írja az MTI.

A "kifejezetten Nigéria zsarnokainak" címzett videójában Shekau gúnyolódik a nigériai hatóságokon, mondván, hogy a halálhíre ellenére jól van. A majdnem 40 perces, a YouTube-ra feltöltött videóban hozzátette: még nem jött el az ideje annak, hogy meghaljon. 

A nigériai hadsereg augusztus végén jelentette be, hogy a légierő életveszélyesen megsebesítette a Boko Haram vezetőjét. A vasárnap közzétett videóban azonban látszólag semmi baja a terrorszervezet vezetőjének, bár a negyvenperces mondandója alatt végig ülve maradt. 

A nigériai hadsereg már többször keltette Shekau halálhírét, de a vezér újra és újra feltűnt videókon. Augusztus elején olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek hűséget fogadott nyugat-afrikai terrorszervezet élére új vezetőt választottak. Az erről szóló híreket Shekau később ugyancsak egy videóban cáfolta. 

A terrorszervezet hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért Nigéria északi részén. 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak, azóta viszont a helyi hadsereg környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. Megfigyelők szerint a frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: Csád, Niger, Kamerun és Nigéria területén falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok, iskolák és mecsetek ellen intézett támadásokat.

A Boko Haram tevékenysége miatt már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.