Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nyolcvanöten meghaltak Aleppó bombázásában

2016.09.26. 08:56

A Bassár el-Aszad szír elnökhöz kormányerők és az orosz légierő a hétvégén folytatta a bombázásokat Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban. Független civil szervezetek jelentéseire hivatkozva a CNN arról ír, hogy 85 ember meghalt, háromszázan megsérültek a légicsapásokban, amelyekhez hordó- és gyújtóbombákat is bevetettek.

Az augusztus végén, az ENSZ által tető alá hozott tűzszünet csütörtökön bukott meg: az orosz és a szír kormányerők azt állították, hogy a lázadók többször is tüzet nyitottak az alavita hadseregre, ezért újra bombázásba kezdtek. Szombaton a jelentések szerint tüzérségi fegyvereket is bevetettek. A félig a mérsékelt lázadók, félig az Aszadhoz hű kormányerők által felügyelt város 250 ezer lakosából több ezren menekültek el, szakértők szerint a legújabb támadások miatt is sokan elhagyhatják a várost. Aleppó kórházai túlterheltek az újabb bombázások miatt.

Fél év óta először vihetett segélyszállítmányokat a vöröskereszt

A Nemzetközi Vöröskereszt hetven teherautónyi segélyszállítmányt juttatott el vasárnap Szíria négy ostromlott településére. Közel fél év óta először sikerült célba juttatni a segélyeket. A szervezet azután kezdett újabb akciókba, hogy múlt kedden orosz repülőgépek lebombázták az egyik konvojukat, írja az MTI.

2016-09-23T165106Z 1 MTZGRQEC9NYUTJ6P RTRFIPP 0 MIDEAST-CRISIS-S
Fotó: Abdalrhman Ismail

A konvojok a Damaszkusz közeli Madaja és Zabadani városokba, valamint az északnyugati Idlíb tartomány két falujába, Fuába és Kefrajába vittek segélyeket. A libanoni határ közelében fekvő, 40 ezer lakosú Madaját lassan egy éve kerítették körbe a szír kormányerők, próbálják kiéheztetni a helyieket. Januárban az emberek már macskákat és gyökereket ettek. Azóta is csak néhány segélyszállítmányt engedtek be a városba.

A közeli Zabadaniban mára ezer ember maradt. Az ENSZ becslései szerint összesen 20 ezer lakosú, két Idlíb tartományi falut felkelők tartják bekerítve 2015 áprilisa óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!