A törökök megkezdték a szíriai béketapogatózást

2016.09.29. 20:40

Törökország "több mint kész" együttműködni Oroszországgal egy szíriai tűzszünet létrehozásában és a humanitárius segélyek eljuttatásában, ha a Kreml is hajlandóságot mutat erre - közölte csütörtökön az MTI szerint Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

Cavusoglu elmondta, hogy a szíriai fegyvernyugvás és humanitárius segélynyújtás kérdését szerdán vitatta meg Ankara Irán külügyminiszterével, Mohamed Dzsavád Zaríffal. Hozzátette: miután Törökország normalizálta kapcsolatát Oroszországgal, Moszkvával is ezekről a kérdésekről egyeztetnek. Erdogan és Putyin augusztusi találkozójukon egyébként Erdogan és Putyin még nem jutott dűlőre a szír kérdésben - ami nem is csoda, hiszen pont egymással harcoló frakciókat támogatnak.

A török külügyminiszter azonban érzékeltette, hogy országa hajlandó előremozdítani az unos untalan befuccsoló békepróbálkozásokat; hangsúlyozta, hogy nagyobb erőfeszítést kell tenniük a tűzszünetre és a válság politikai úton történő rendezésére.

A békés rendezésre azonban egyre kevesebb az esély. A szíriai ellenzék egyik mérvadó politikai szervezetének számító Szíriai Nemzeti Koalíció, valamint az Aszad-rezsimet támogató Hezbollah libanoni síita milícia is annak a meggyőződésének adott hangot az utóbbi napokban, hogy nincs már kilátás politikai rendezésre a szíriai válságban. Hasonló álláspontot hangoztatott Ali Samkáni, az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője is, aki kedden jelentette ki, hogy a kormányerők ostromolta Aleppó sorsáról egyedül az "erőszakos konfrontáció" dönthet.

A legutóbbi, orosz-amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott ki, az orosz-iráni-iraki-Hezbollah segédcsapatokkal nagy erőfölénybe került kormánycsapatok pedig megkezdték nagyszabású szárazföldi offenzívájukat az észak-szíriai város bevételére. Egy relatíve békés megoldásban valószínűleg az Egyesült Államoknál is nagyobb jelentősége lehet Törökországnak, az Erdogan-rezsim ugyanis közvetlen kapcsolatban van számos, általa támogatott ellenzéki milíciával. Augusztus végén indított észak-szíriai offenzívájából pedig azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a törökök rövid távon feladták Aszad megbuktatásának tervét, és elfogadják Szíria felosztását.   • Hírek
  • Hírek