Mihály
2 °C
16 °C

Lavrov: Washington dzsihádistákat támogat Szíriában

2016.09.30. 17:42

Minél távolabb kerül a szíriai rendezési terv közös amerikai-orosz kidolgozása, annál komolyabb vádakat vág egymás fejéhez Washington és Moszkva.

Pénteken az orosz külügyminiszter nyilatkozta azt a BBC-nek, hogy az Egyesült Államok még dzsihádistákat is támogat pusztán annak érdekében, hogy Bassar Aszadot elmozdítsa a hatalomból. Szergej Lavrov szerint a szíriai elnök ezzel Washington egy korábbi ígéretét is megszegte, amely szerint leválasztja az Aszaddal szemben álló ellenzékről az al-Kaidához köthető Fateh as-Samot, azaz a korábban an-Núszrának nevezett csoportot, amely az Iszlám Államhoz (IS) hasonlóan saríja alapú állam megteremtését tűzte ki célul Szíriában.

Lavrov szerint mindez azt jelzi, hogy az amerikaiak elvesztették a kontrollt az események és önmaguk felett is.

Moszkva korábban megállapodásra jutott Washingtonnal arról, hogy közösen lépnek fel az IS és a Fateh as-Sam erői ellen. Ez egy kompromisszumos megoldás lett volna a rendezés felé, amelynek legnagyobb akadálya, hogy Oroszország támogatja a szíriai elnök hadseregét, Washington viszont Bassar Aszad elmozdítását is célul tűzte ki az IS felszámolása mellett.

Moszkva már a líbiai Moammer Kadhafi hatalmának megtörése miatt is azzal vádolta a Nyugatot, hogy a diktátor helyett nem tudott olyan erőt hatalomra juttatni, amely képes lett volna megőrizni az észak-afrikai ország egységét, így a Kadhafi utáni űrt hadurak sokasága töltötte ki, káoszt teremtve Líbiában.

Ugyanezzel érvel Moszkva az általa támogatott Bassar kapcsán is. Az orosz fél szerint az ellenzék nem egységes, így csak anarchia követné az elnök elmozdítását, a mérsékeltek helyett inkább a radkális iszlám ellenzéket – mint amilyen a Fateh as-Sam – befolyáshoz juttatva.

Lavrov szerint Oroszország a terrorizmus ellen harcol Aszad oldalán – az orosz légierő épp egy éve jelent meg Szíriában. Az egykor kétmilliós, most 250 ezer emberrel vegetáló Aleppo nehéz helyzetéért is a nyugatiakat tette felelőssé Lavrov. Szerinte minden tűzszünetet, amit a város humanitárius megsegítésére léptettek érvénybe, az an-Núszra arra használt fel, hogy újabb területeket szerezzen meg a megosztott városban és ezt a Nyugat tétlenül nézte.

Ha igaz, sajnáljuk

Meglepően visszafogottan utasította vissza ugyanakkor Lavrov a vádakat, amelyek szerint az általa segített szíriai hadsereg vagy az orosz erők hordóbombákat, foszforbombákat vetettek volna be Aleppóban. „Ha ez megtörtént, nagyon sajnáljuk.”

Ezután kijelentette, nem használnak olyan fegyverekekt, amelyekt az ENSZ nemzetközi egyezményei tiltanak, az említett vádakra bizonyíték nincs, alaposabb kivizsgálást igényelne.

A gyanú szerint az orosz légierő és Aszad hadserege egy humanitárius konvojt semmisített meg, amely Aleppóba vitt volna élelmiszert és gyógyszereket. Lavrov ezt úgy kommentálta, hogy Moszkva és Aszad a terrorizmus ellen harcol.