Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

A törökök őrizetbe vették az állítólagos puccsista testvérét

2016.10.02. 16:13

A török hatóságok sajtóhírek szerint őrizetbe vették a kormány által júliusi puccs kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok testvérét. Az MTI az AFP francia hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy Izmirben tartóztatták le a 61 éves Kutbettin Gülent, aki az amerikai száműzetésben élő hitszónok öccse.

A nyolc Gülen-testvér legifjabbikát azzal vádolják, hogy egy "fegyveres terrorszervezet tagja". Az Anadolu török állam hírügynökség szerint Kutbettin Gülent azután vette őrizetbe a terrorelhárítás, hogy felkereste egyik rokonát a nyugat-törökországi Izmirben. A legifjabb Gülen nemrég tért vissza külföldről.

Fetullah Gülen Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorából legádázabb ellenségévé vált. A több mint 270 emberéletet követelő puccskísérlet után Erdogan számtalanszor követelte az Egyesült Államoktól a hitszónok kiadását, aki 1999 óta a pennsylvaniai Saylorsburgben él, és onnan vezeti Hizmet (Szolgálat) nevű, állítása szerint békés célú mozgalmát.

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja Gülent, akinek megfigyelők szerint kétségkívül jelentős a befolyása a török igazságszolgáltatáson belül. Ugyanakkor azt tagadja, hogy bármi köze volt a puccskísérlethez. Sőt, szerinte Erdogan szervezett saját maga ellen színjáték-puccsot, hogy arra hivatkozva tisztogatásba kezdhessen, és leszámoljon bírálóival és ideológiai ellenfeleivel.

A júliusi puccskísérlet után legalább 32 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban az átfogó társadalmi tisztogatás keretein belül, amely a médiát, a közigazgatást, a rendőrséget, a hadsereget, az oktatást és a büntetés-végrehajtást sem hagyta érintetlenül.