Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A törökök őrizetbe vették az állítólagos puccsista testvérét

2016.10.02. 16:13

A török hatóságok sajtóhírek szerint őrizetbe vették a kormány által júliusi puccs kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok testvérét. Az MTI az AFP francia hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy Izmirben tartóztatták le a 61 éves Kutbettin Gülent, aki az amerikai száműzetésben élő hitszónok öccse.

A nyolc Gülen-testvér legifjabbikát azzal vádolják, hogy egy "fegyveres terrorszervezet tagja". Az Anadolu török állam hírügynökség szerint Kutbettin Gülent azután vette őrizetbe a terrorelhárítás, hogy felkereste egyik rokonát a nyugat-törökországi Izmirben. A legifjabb Gülen nemrég tért vissza külföldről.

Fetullah Gülen Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorából legádázabb ellenségévé vált. A több mint 270 emberéletet követelő puccskísérlet után Erdogan számtalanszor követelte az Egyesült Államoktól a hitszónok kiadását, aki 1999 óta a pennsylvaniai Saylorsburgben él, és onnan vezeti Hizmet (Szolgálat) nevű, állítása szerint békés célú mozgalmát.

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja Gülent, akinek megfigyelők szerint kétségkívül jelentős a befolyása a török igazságszolgáltatáson belül. Ugyanakkor azt tagadja, hogy bármi köze volt a puccskísérlethez. Sőt, szerinte Erdogan szervezett saját maga ellen színjáték-puccsot, hogy arra hivatkozva tisztogatásba kezdhessen, és leszámoljon bírálóival és ideológiai ellenfeleivel.

A júliusi puccskísérlet után legalább 32 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban az átfogó társadalmi tisztogatás keretein belül, amely a médiát, a közigazgatást, a rendőrséget, a hadsereget, az oktatást és a büntetés-végrehajtást sem hagyta érintetlenül.