Árpád
-2 °C
4 °C

Nyugdíjasok ellen vetett be könnygázt a görög rendőrség

2016.10.03. 20:41

A nyugdíjak csökkentése ellen tüntető, nagyrészt nyugdíjasokból álló tömeg ellen kellett könnygázt bevetnie a görög rendőrségnek hétfőn. A több száz fős tömeg megpróbált felborítani egy rendőrségi buszt, illetve megpróbáltak áttörni a rohamrendőrök gyűrűjén is. Az esetről videó is készült.

A görög válságot követő megszorítások miatt annyira csökkentették a nyugdíjakat, hogy azok mostanra a válság előtti értékükhöz képest 25-55 százalékkal kevesebbet érnek. Alekszisz Ciprasz kormányának csak a nyugdíjak csökkentéséből 1 milliárd eurós spórolást kell elérnie a nemzetközi adósmentő hitelek feltételeként.

A tüntetők azért vonultak az utcára, mert nem tudnak megélni 400 eurós (nagyjából 123 ezer forintos) nyugdíjukból. A Nemzeti Nyugdíjháló múlt heti közlése szerint a nyugdíjasok majdnem fele már a szegénységi küszöb alatt él.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?