Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin atommal zsarolja az Egyesült Államokat

2016.10.03. 20:09

Putyin felfüggesztette a fegyverplutónium hasznosításáról megkötött orosz-amerikai szerződés végrehajtását hétfőn. Azt üzente, hogy hajlandó felújítani a feltételeket, ha eltörlik a Moszkva elleni szankciókat, és kártérítést kapnak az eddigi veszteségeikért, visszavonják az úgynevezett Magnyitszkij-törvényt, és a 2000 után NATO-ba lépett országokban csökkentenék az amerikai katonák létszámát, írta az MTI.

Putyin rendeletét az Egyesült Államok Oroszországgal szemben tett barátságtalan lépéseivel indokolta, amelyek szerinte fenyegetést jelentenek a hadászati stabilitásra nézve. Az orosz online hivatalos közlönyben megjelent dokumentum szerint a körülmények gyökeresen megváltoztak.

Szerintük az Egyesült Államok sem hajtja végre a fölösleges fegyverplutónium hasznosításával kapcsolatban a nemzetközi szerződésekkel összhangban vállalt kötelezettségeit, így ők sem fogják. Az orosz vezetés szerint az USA olyan intézkedéseket hoz, amelyek célja az orosz gazdaság megingatása, a 2012-es Szergej Magnyitszkij-törény elfogadásával pedig Washington nyílt pártfogásába vett Oroszországban elkövetett gazdasági bűncselekményeket. Ezen kívül ráadásul az Ukrajna szabadságának védelmében elfogadott 2014-es amerikai jogszabály megengedhetőnek tekinti az orosz belügyekbe való beavatkozást.

Moszkva és Washington 2000-ben kötötte meg a nukleáris robbanótöltetek leszereléséből származó plutónium hasznosításáról szóló egyezményt, amelyet tíz évvel később a felek újabbal váltottak fel. Már az első megállapodás végrehajtása is elakadt, részben Moszkva kifogásai miatt. A második, 2010-es megállapodás értelmében a harci plutóniumkészletek átlátható felszámolása 2018-ban kezdődne meg az Egyesült Államokban és Oroszországban. A megállapodás 34-34 tonna plutónium atomerőművi fűtőelemmé alakításáról rendelkezik, ami csaknem 17 ezer atomtöltet előállításához lenne elegendő.

A szakértők által felügyelt folyamat célja annak biztosítása, hogy a felszabaduló fegyverfokozatú plutóniumkészleteket ne lehessen többé nukleáris fegyverek előállítására vagy egyéb katonai célokra felhasználni. Szakértők szerint a fegyverkezésből visszamaradt plutónium felszámolása rendkívül bonyolult műszaki eljárás, ez indokolja, hogy a 2010-ben megkötött megállapodást csak nyolc év elteltével tervezték megvalósítani.

A robbanótöltetek plutóniumát először porított oxiddá kell alakítani, amelyből atomerőművi üzemanyaggömböket állítanak elő. Tovább nehezíti az eljárást, hogy a reaktorok többségének üzemanyaga urán, amelyet plutóniummal az energiatermelésben csak igen drágán és korlátozott mértékben lehet helyettesíteni. Idén áprilisban Putyin elnök távol maradt a második washingtoni nukleáris csúcsról, mert állítása szerint az Egyesült Államok Oroszországgal ellentétben nem veti alá visszafordíthatatlan átalakításnak a fölöslegessé vált fegyverfokozatú plutónium-készleteit.