Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Moszkva: Washington az ördöggel is szövetkezne

GettyImages-599444038
2016.10.04. 08:12 Módosítva: 2016.10.04. 08:13

Moszkvában egyre erősödik az az érzés, hogy Washington az ördöggel is kész paktumot kötni annak érdekében, hogy elérje a szíriai rezsim leváltását. Washington a damaszkuszi rezsimváltásra vonatkozó, rég dédelgetett álma érdekében kész szövetségre lépni hírhedt terroristákkal is, akik vissza akarják fordítani az idő kerekét, hogy bevezessék embertelen normáikat

- közölte az orosz külügyminisztérium egy hétfő esti közleményében. A külügyminisztérium utalva arra, hogy Washington felfüggesztette a tárgyalásokat a szíriai tűzszünetről Moszkvával, kijelentette azt is, ha Szíria az amerikai döntés miatt a terroristák újabb támadásainak célpontjává válik, a felelősség a Fehér Házat fogja terhelni.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket azért létesítettek, hogy fenntartsák a fegyvernyugvást. Kirby szerint Oroszország nem teljesítette a tűzszüneti megállapodásban vállaltakat. Az alig egy hétig tartó, legutóbbi szíriai fegyvernyugvás összeomlása után Moszkva is ugyanezzel vádolta Washingtont.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest a bejelentéssel kapcsolatban közölte:

mindenkinek elfogyott a türelme Moszkvával szemben. Már nincs miről beszélnie az Egyesült Államoknak és Oroszországnak. Ez tragikus.

Earnest utalt arra is, hogy az Egyesült Államok rendelkezésére álló leghatásosabb eszköz a szankció. Ezt az orosz média úgy értékelte, hogy Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben a szíriai helyzet miatt.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New York-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az Egyesült Államok nyíltan a tanácsot akarta felhasználni arra, hogy elérje a szíriai rezsim leváltását. A szemléletbeli különbségekhez az is hozzájárult, hogy egyes országok a terrorizmus útján akarják elérni politikai céljaikat, és olyan szervezeteket támogatnak a szíriai kormány megdöntésére, mint a korábban an-Nuszra Frontként ismert Fatah as-Sam Front vagy éppen az Iszlám Állam.