Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Három észak-koreai diplomata disszidálhatott egyszerre

2016.10.05. 09:15

Menedéket kért Észak-Korea pekingi nagykövetségének egyik magas rangú diplomatája – közölte szerdán a Jonhap dél-koreai hírügynökség, míg egy másik forrás szerint a képviselet két dolgozója menedékjogot kért Japán nagykövetségén a kínai fővárosban.

Amennyiben az értesülések helytállók, ez újabb jele lehet a phenjani rendszer egyre erősödő bizonytalanságának, miután idén nyáron Észak-Korea londoni nagykövetségének egy magas rangú tagja családjával együtt harmadik országba távozott, ahol menedéket kért. 

A Jonhap idézett egy a phenjani ügyekben járatos forrást, aki szerint a Pekingben az észak-koreai nagykövetségen állomásozó magas rangú diplomata, az egészségügyi minisztérium kiküldöttje, még szeptember végén, családjával együtt eltűnt. Feladata a Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt és családját ellátó phenjani egészségügyi klinika felszereléseinek beszerzése volt.

A Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap eközben arról számolt be, hogy a pekingi észak-koreai nagykövetség két illetékese menedékjogot kért Japántól. Az újság úgy tudja, hogy a két észak-koreai nem diplomata volt, hanem egy kormányzati szervezet kiküldöttje. Szuga Josihide japán kormányszóvivő cáfolta az értesülést, abból szerinte semmi sem igaz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!