Ágnes
-5 °C
2 °C

Öngerjesztő folyamat volt a tömeges zaklatás Kölnben

2016.10.05. 17:02
Egy most megjelent szakvélemény szerint a legtöbben csak közös szilveszterezésre indultak, és spontán csatlakoztak a Kölnben elkövetett tömeges szexuális zaklatásokhoz. A szakértő azt írja, meg lehetett volna állítani a helyzetet, ha gyorsabb a rendőri fellépés. Amikor látták, hogy nincs azonnali következménye a nők ellen elkövetett erőszaknak, sokan spontán csatlakoztak.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlament  (Landtag) vizsgálóbizottságának megrendelésére készült tanulmány többek között a Bild hozta le, írja az MTI. A szakvélemény írója, Rudolf Egg pszichológus, kriminológus azt állítja, a kölni szilveszter egy egyszerű, a kriminológiában alapfogalomnak számító jelenséggel magyarázható: 

a betört ablak elmélettel.

A teória röviden: ha egy jogsértés – például egy kirakat betörése – miatt hirtelen normálisnak tűnik, hogy következmény nélkül meg lehet szegni a társadalmi és jogi szabályokat, akkor a közmorál gyorsan romlani kezd, és egy szabályok és normák nélküli társadalom felé veszi az irányt.

„Pontosan ez történt Kölnben szilveszter éjjel” – írja Egg, aki szerint sokan spontán csatlakoztak a nőkkel erőszakoskodó bűnelkövetőkhöz, miután látták, hogy tettüknek nincsen azonnali következménye. A túlnyomórészt fiatal észak-afrikai férfiakból álló tömeg ráadásul egy névtelen csoport érzetét keltette, amelyre nem vonatkoznak a társadalmi együttélés szabályai.

A több mint 1200 bűncselekményre vonatkozó feljelentés alapján a szakértő azt írta, a zaklatásokat jellemzően nem szervezetten követték el. Azt is megállapította, hogy bár biztosan voltak, akik bűncselekmény elkövetésének szándékával jelentek meg, de a többség valószínűleg nem ezért került oda - valószínűbb, hogy menekültszállásokon vagy egyéb szállásokon hallották, vagy közösségi portálokon olvasták, hogy aznap este mások is ott lesznek. Ez a szerveződés viszont csupán közös szilveszterezésre, nem pedig bűncselekmények elkövetésére irányult.

 A rendőrségnek ezzel a "szívó hatással" szemben határozottan, és főleg időben fel kellett volna lépnie, de ez elmaradt. A terület kiürítéséhez nagyon későn, csak röviddel éjfél előtt kezdtek hozzá

- emelte ki Rudolf Egg

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint több mint 1200 nő ellen követtek el szexuális bűncselekményt szilveszter éjjel nagyvárosok közterein, az elkövetők száma pedig meghaladhatja a kétezret. A BKA elnöke, Holger Münch egy júliusi nyilatkozata alapján mindössze 120 feltételezett elkövetőt sikerült azonosítani, és azzal kell számolni, hogy számos esetet már nem is lehet feltárni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!