Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kolumbiában meghosszabbították a tűzszünetet

2016.10.05. 08:48 Módosítva: 2016-10-05 08:49:29

A kolumbiai elnök bejelentette, hogy október 31-éig meghosszabbítják a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet között augusztus vége óta érvényben lévő tűzszünetet, miután a kolumbiai lakosság a hét végi népszavazáson elutasította a felek által kötött békemegállapodást - írja az MTI.

A kormány és a FARC augusztus 29-én kötött a fegyvernyugvásról kétoldalú megállapodást, de az érvényessége csak a referendum időpontjáig, azaz október 2-áig szólt.

Vasárnap a szavazók 50,2 százaléka utasította el az 52 évvel ezelőtt kezdődött, több mint 220 ezer életet követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó, szeptember 26-án aláírt békeszerződést, amit cnégyéves, Havannában folytatott tárgyalássorozat előzött meg.

A békeszerződésben szerepel, hogy a FARC 6 ezer harcosa leteszi a fegyvert, majd a gerillaszervezet az ENSZ felügyelete alatt fél éven belül politikai párttá alakul át. Az ezt bírálók szerint nem lehet hagyni, hogy a gerillák csak úgy beilleszkedjenek a társadalomba, és megússzák a börtönbüntetést.