Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Michal Kováč

2016.10.05. 20:55

Meghalt Michal Kováč, az önálló Szlovákia első köztársasági elnöke,  írja  az Új Szó Online. A hírt a volt államfő családja is megerősítette.

Kováč pénteken került kórházba, először a kórház kardiológiai osztályára vitték, de az állapota hirtelen rosszabbodott, és mesterséges kómában tartották.

A 86 éves politikust a pozsonyi Szent Mihály Kórház intenzív osztályán ápolták, és mesterségesen lélegeztették. Az utolsó hírek szerint állapota javult.

Michal Kováč a pozsonyi közgazdasági egyetemen szerzett diplomát. A prágai tavasz után 1970-ben kizárták a kommunista pártból. Míg a szocialista évtizedekben bankokban dolgozott, az 1989-es rendszerváltás után politikai pályára lépett. 1989 és 1991 között csehszlovák pénzügyminiszter, 1992-ben a csehszlovák szövetségi gyűlés elnöke. Vladimír Mečiar oldalán aktívan részt vett Csehszlovákia szétválásról folytatott cseh-szlovák tárgyalásokon, és 1993 februárjában a parlament szlovák államfővé választotta.

Később éles konfliktusba került Mečiarral, Pozsonyból Bécsbe hurcolták a fiát, ami mögött sokan máig is a korabeli szlovák titkosszolgálatokat és hatalmi összeütközésüket látják.

Mandátuma 1998 márciusában járt le, a Mečiarral való konfliktusa miatt semmi esélye sem volt egy új mandátumra. Kováč távozása után a Vladimír Mečiar vezette kormány gyakorolta az elnöki funkciókat. Ebben a sokat vitatott időszakban kaptak kegyelmet Mečiartól mindazok, akik az ifjabb Kováč elrablásával kapcsolatban gyanúba keveredtek.

Utódját, Rudolf Schustert 1999-ben választották meg. Kováč 1998 óta a politikától visszavonultan él.