Piroska
-1 °C
5 °C

Újvidékig sem jutottak a magyar határ felé tartó migránsok

terkep
2016.10.05. 10:24
  • Inđija, Szerbia: Kedden reggel néhány száz ember a magyar határ megnyitásáért tüntetett Belgrádban, majd gyalog elindultak észak felé. A főleg afgánokból, irakiakból és pakisztániakból álló csoport késő estére szétszakadt. Egy részük Ópazováig (Stara Pazova) és Indiáig (Inđija) jutott, de a többségük visszafordult Belgrádba. Akik a Belgrádtól 40 kilométerre fekvő India egyik benzinkútján aludtak, a fáradtság és a rossz idő miatt úgy döntöttek, ők sem folytatják az utat. Azt kérik a hatóságoktól, hogy buszokkal vigyék őket Szabadkára. (Tanjug, Blic)
  • Belgrád, Szerbia: „Szerbiában 6-7 ezer bevándorló tartózkodik” – közölte Nenad Ivanišević szociálisügyi államtitkár. Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, de a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta harminc ember menedékkérelmét veszik át. (MTI)
  • Zágráb, Horvátország: Vlaho Orepić ügyvezető belügyminiszter azt mondta, hogy Horvátország nem engedi be a Szerbiában rekedt menekülteket, „a rendőrség erősen tartja a határt.” (MTI)
  • Magyarország: Október első napjaiban harminc migránst fogtak el a rendőrség adatai szerint. A legtöbben vasárnap érkeztek, hétfőn és kedden egyetlen ember sem jött át a határon illegálisan. (Police.hu)
  • Szicília, Olaszország:  28 ember holttestét emelték ki a vízből Szicília közelében a Földközi-tengeren járőröző nemzetközi erők. Harminchárom bevetésen 4655 menekültet mentettek ki 27 gumicsónakból, 5 csónakból és egy halászhajóról. Mindannyian Líbiából indultak útnak. Hétfő óta így összesen már több mint tízezer embert mentettek meg a Földközi-tengeren. (MTI)