Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Napi ötezer embert ment ki az olasz parti őrség

2016.10.05. 19:49

Két nap alatt tízezer embert mentett ki az olasz parti őrség Líbia felől – közölte az al-Dzsazíra. Ötven holttestet is találtak a Földközi-tengeren. 

Az emberáradatnak újabb lendületet az ilyenkor szokásosnál nyugodtabb időjárás okozta a tengeren, mert az embercsempészek így igyekeznek minél több embert útnak indítani a lélekvesztőkön.

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete 290 kilométerre van Líbia partjaitól. Az olasz  parti őrség – és a vele együtt dolgozó ír hajók – szerdán 33 vízi járműből mentették ki az embereket, ebből 27 csupán gumicsónak volt.

Idén 142 ezer ember érkezett a tengeren keresztül Olaszországba, további 3100 a vízbe fulladt. Az adatok alapján az év végére több migráns jön, mint tavaly, amikor 154 ezren jutottak el olasz területre.

A többség a nyugat-afrikai Nigériából, Guineából, Gambiából, Elefántcsontpartról és a kelet-afrikai Szudánból, Eritreából jött.