Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Rengeteg pénzt önt az EU Afganisztánra

2016.10.05. 21:29

13,6 milliárd euró fejlesztési támogatást kap Afganisztán nemzetközi adományozóitól a 2020-ig – idézte az MTI Federica Mogherinit. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét a pénzsegélyről a 26 milliós ország megsegítésére rendezett brüsszeli nemzetközi adományozó értekezlet második, befejező napján számolt be.

Ez a 30 milliós ország 20 milliárdos GDP-jének kétharmadával egyenlő.

Magyarország 5 millió eurós (mintegy 1,5 milliárd forint) hitelkeretet hoz létre Afganisztánnak.

Mogherini elmondta, hogy a 75 ország és 26 nemzetközi szervezet részvételével zajló konferencián várakozáson felül sikerült mozgósítani olyan jelentős támogatási összeget, amely Afganisztán békéjének és stabilitásának megteremtését szolgálja majd.

A főképviselő bejelentette, hogy az EU és tagállamai a következő négy évben közel 5 milliárd euró. azaz éves bontásban 1,2 milliárd euró segélyt juttatnak a közel negyven éves háborúskodás sújtotta és a terrorizmus fenyegette országnak. Ezzel a támogatással az EU lesz az egyik legnagyobb adományozója az afganisztáni béke megteremtésének és megőrzésének – mondta Mogherini.

A pénz papíron eddig is ömlött

Afganisztán az elmúlt 14 évben 130 milliárd dollár segélyt kapott

emlékeztetett a BBC. A teljes éves nominális magyar GDP-vel azonos összeg azonban önmagában még nem teremt élhető országot: A 130 milliárd így oszlott meg:

  • 64 milliárd a biztonsági szervekre
  • 28 milliárd a kormányzásra és fejlesztésekre
  • 10 milliárd civil szférára
  • 3 milliárd humanitárius segélyre.

Ebből lesz a béke

„Afganisztán jelenébe és jövőjébe való hosszú távú befektetésről van szó, amely a gazdasági és társadalmi fejlődés által afgánok generációinak ad biztonságos és messze mutató jövőképet. Afganisztán békéjének megteremtése mindannyiunk békéjének záloga, ugyanis a béke és a stabilitás nem válaszhatóak el egymástól” – jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Válaszul az afgán elnök, Asras Ghani elmondta:

  • a támogatás gyógyír lesz a sok betegséggel küzdő országnak
  • a siker az afgán népen és kormányon múlik
  • nem maradhatnak üres szavak az ígéretek
  • oktatás, úthálózat, gazdasági infrastruktúra lesz a pénzből
  • átláthatóságot és stabilitást kell teremteni, visszaszorítani a bűnözést és a korrupciót

A magyar kormányt Szijjártó Péter képviselte. A külügyi és külgazdasági miniszter elmondta, 5 millió eurós, kötött, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, kedvezményes hitelkeretet hoz létre Afganisztán megsegítésére. A hitel felvételének egyik feltétele, hogy magyar vállalatok bevonásával kell létrehozni a fejlesztési programokat, valamint az afgánoknak meg kell felelniük azoknak a nemzetközi és az EU-val kötött megállapodásaiknak, amelyek a migráció féken tartására vonatkoznak.

Jelenleg 101 magyar katona szolgál Afganisztánban és Magyarország nemrégiben 2020-ig meghosszabbította az afganisztáni helyzet rendezése melletti elköteleződését azzal, hogy évente 500 ezer euróval (mintegy 150 millió forint) támogatja az afgán nemzeti, biztonsági és védelmi erők képzését és működését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!