Endre, Elek
16 °C
28 °C

Romániában és Szlovákiában már nagy hó van

2016.10.05. 11:34

10 centiméteres hóréteg borítja a Transzfogarasi útnak is nevezett 7C jelzésű országút 1700 méternél magasabban fekvő szakaszait, téli körülmények között lehet közlekedni - írja közleményében a piteşti-i hegyimentő-szolgálat.

Az elmúlt 12 óra alatt 8-10 centiméter hó hullott a Transzfogarasi út 1700 méter fölött fekvő szakaszaira, az Argeş megyei Kecske-vízesés és a felvonó Szeben megyében lévő második oszlopa között, téli körülmények között lehet közlekedni- áll a hegyimentő-szolgálat igazgatója, Ion Săndoiu közleményében. A hegyimentők azt tanácsolják, hogy téli gumi, hólánc, lapát és homok nélkül senki ne vágjon neki a Transzfogarasi útnak.

A turistaösvények továbbra is nyitva vannak, de akik túrázni indulnak, megfelelőképpen szerelkezzenek fel, vigyenek magukkal hágóvasat, jégcsákányt, síbotot - közölte az Agerpres.ro.

A hegyimentők azt tanácsolják, hogy a turisták alaposan tájékozódjanak a körülményekről a 0SALVAMONT szám hívásával, és hagyjanak legalább egy óra biztonsági időt naplemente előtt.

Már az Alacsony Tátrában is

A pozsonyi Új Szó arról adott hírt szerdán, hogy reggelre leesett az első hó a Magas-Tátrában, csütörtökön már 700 méteres tengerszint feletti magasságban is havazhat.

Október elején a Magas-Tátrában is ritka a hó, most még az Alacsony-Tátrában is volt hószállingózás. Az északi területek holnap akár 15–20 centi hó is hullhat a meteorológiai intézet ma kiadott riasztása szerint. Emellett kellemetlen, néhol viharos erejű északi szélre kell számítani - írják.

Csütörtökön már a Besztercebányai, a Trencséni, a Zsolnai és az Eperjesi járásban is havazhat, az utakon hónyelvek alakulhatnak ki.