Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Teljes fordulatot vett a lengyel abortuszpolitika

2016.10.05. 17:16

A tömeges tüntetések követeléseinek engedve a lengyel kormány visszalép a teljes abortusztilalom bevezetésétől, írja a Guardian a lengyel tudományügyi és felsőoktatási miniszter, Jarosław Gowin által elmondottakra hivatkozva.

Gowin szerdán azt mondta, hogy a teljes abortusztilalom miatti tiltakozások gondolkodásra késztették és alázatra tanították a konzervatív kormányt. Szintén szerdán Stanislaw Karczewski, a lengyel szenátus elnöke azt mondta, hogy a lengyel parlament felsőházában nem kerül napirendre olyan törvénytervezet, amelyik tovább szigorítaná a jelenleg érvényben lévő abortusztörvényt.

A lengyel közvéleményben hatalmas tiltakozást váltott ki, hogy a hatalmon lévő Jog és Igazságosság pártja egyházi indíttatásra szigorítana az érvényben lévő abortusztörvényt. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy eredetileg sem a nemi erőszak, sem az anyai életveszély, sem a magzat életképtelensége nem lett volna enyhítő körülmény.

Beata Szydlo lengyel kormányfő már kedden is arról beszélt, hogy az abortuszügyben az elmúlt napokban túl magasra csaptak az indulatok, és szerintük békés véleménycserével kellene csillapítani azokat. "Különböző véleményeket kell tiszteletben tartanunk" – fogalmazott.

A legnagyobb megmozdulásra hétfőn került sor, amikor feketébe öltözött nők ezrei vettek részt országszerte a tiltakozásokon, sokan közülük a munkahelyi vagy iskolai kötelességeiket bojkottálva. Csak ezen a napon 98 ezer ember vett részt a több mint 140 lengyelországi tüntetésen. Poznanban és Varsóban a résztvevők rendőröket dobáltak meg kővel és petárdával, a poznani egyenruhások közül öten megsérültek, hét tüntetőt pedig őrizetbe vettek.