Auguszta
-4 °C
2 °C

Floridát fenyegeti a Matthew hurrikán

2016-10-05T173900Z 636745297 D1BEUFGKVWAB RTRMADP 3 STORM-MATTHE
2016.10.05. 21:41

Az elmúlt évtized egyik legerősebb hurrikánjaként számon tartott Matthew a karibi térséget elhagyva Florida és az Atlanti-óceán partvidékén fekvő déli szövetségi államok felé tart.

Az MTI tudósítója szerint a floridai kormányzó, Rick Scott szükségállapotot rendelt el az állam egész területére, és megkezdődtek a kitelepítések is. A kormányzó azt is bejelentette, hogy az állami hivatalok csütörtökön és pénteken 26 floridai megyében zárva lesznek majd.

Közben a halálos áldozatok száma az eddig ismert 10-ről 25-re emelkedett: az NBC információi szerint az ítéletidő eddig 19 emberéletet követelt Haitiban, négyet a Dominikai Köztársaságban, egyet a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken, valamint egyet Kolumbia északkeleti részén. 

Bár a forgószél szerdán még a Bahamákon tombolt, helyi idő szerint csütörtökre várhatóan eléri Florida partjait is, és az előrejelzések szerint 3-as erősségű trópusi viharról ismét 4-esre erősödik. A meteorológusok azt valószínűsítik, hogy olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt.

A Florida déli partjainál lévő kis szigeteken és Key Westen már elrendelték a kötelező kiürítést, csakúgy, mint az állam déli, alacsonyabban fekvő vidékein. Rick Scott arra hívta fel a figyelmet, hogy a hurrikán „rendkívül veszélyes” lesz, az óvintézkedéseket már most meg kell tenni, mert a vihar pillanataiban az elsősegélyt nyújtó mentők sem tudnak útra kelni, az ő életüket sem lehet kockáztatni.

Dél-Florida benzinkútjainál hosszú sorok kígyóznak, az élelmiszerboltok zsúfolásig teltek, az emberek vizet és tartós élelmiszereket vásárolnak, sok áruházban már üresek a polcok. Hasonló helyzetről számolnak be a tudósítások Észak- és Dél-Karolinából, valamint Georgia tengerparti településeiről is.

Az Atlanti-óceán partvidékén fekvő déli szövetségi államok is készülődnek a viharra. Georgia egy részében és Észak-Karolina 66 megyéjében, valamint Dél-Karolina teljes területén szükségállapotot hirdettek ki, a dél-karolinai kormányzó, Nikki Haley pedig elrendelte, hogy a part menti megyékben élő,

250 ezer embernek el kell hagynia otthonát, és azonnali hatállyal az állam belső vidékeire kell mennie.

Charlestonban és Beaufortban már tart az evakuálás. Valamennyi, a hurrikán által fenyegetett szövetségi államban mozgósították a Nemzeti Gárdát is.

Matthew az előrejelzések szerint egészen Philadelphia magasságáig pusztít majd, igaz, Washingtonnál és Maryland államban arra számítanak, hogy a hurrikán a nyílt tenger felé veszi majd útját.