Kolos, Georgina
1 °C
8 °C

Botrány lett belőle, hogy trágyadombhoz hasonlította Németországot az AfD vezetője

2016.10.06. 13:02

Hatalmas felháborodást váltott ki Németországban Frauke Petry, a Alternatíva Németországnak (AfD) párt vezetőjének hétfői beszéde, amiben többek között trágyadombhoz hasonlította a sokszínű Németországot, írja a thelocal.de. A német egység helyreállításának 26. évfordulójára szervezett ünnepségen a menekültellenesek Angela Merkelt is megtalálták.

Menekültellenes hangulat uralkodott Stuttgardban október harmadikán, amikor Frauke Petry lumpenproletároknak nevezte a migránsokat. Petry továbbá elítélte a sokszínű és multikulturális Németország gondolatát, mondván a trágyadomb is sokszínű. Nem ez volt egyébként az első provokatív nyilatkozata, még januárban például azt javasolta, hogy az országba érkező illegális menekülteket a határőrségnek lelövéssel kellene megfenyegetnie. 

Petry legújabb nyilatkozatát Baden-Württemberg belügyminisztere, Thomas Strobl (aki egyébként Merkel konzervatív pártjának a tagja) aljasnak és visszataszítónak nevezte, az AfD-t pedig a nyugati világ árulójának. Andreas Stoch (SPD frakció) szintén elítélte a beszedet, és szerinte az AfD megint megmutatta a gyűlölettel teli arcát.

Az AfD támogatói és a Pegida egyik alapítója Drezdában egyébként "Merkelnek mennie kell", "takarodj", "nemzetáruló" felkiáltásokkal fogadta Angela Merkel kancellárt és Joachim Gauck államfőt hétfőn. A tüntetők ráadásul nem csak a politikusokat támadták: amikor megjelent egy színes bőrű vendég a Miasszonyunk-templomban rendezett ökumenikus istentiszteleten, a kitoloncolását követelték. A szászországi tartományi kormány egy Twitter-üzenetben fejezte ki megdöbbenését, és elítélték a tüntetők tiszteletlenségét és gyűlöletét.

Az AfD a legfrissebb felmérések szerint rekordot döntött, a válaszadók 16 százaléka támogatja. Ez két százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi közvélemény-kutatási adat, amit szeptember elsején mértek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!