Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Eddig csak két embert ítéltek el a kölni zaklatók közül

2016.10.07. 22:19

Eddig mindössze két embert ítéltek el szexuális kényszerítés miatt a Kölnben szilveszterkor elkövetett szexuális zaklatásokkal és lopásokkal összefüggésben – írja az MTI a kölni bíróság adatai alapján.

A szilveszteri támadások ügyében mintegy 1200 feljelentést tettek Kölnben, nagyjából 500-at szexuális bűncselekmények miatt. Azonban a városi bíróságon eddig csupán 19 eljárást folytattak le, összesen 22 vádlott ellen.

Egy 21 éves iraki férfit szexuális kényszerítés miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, 26 éves algériai társa pedig szexuális kényszerítés kísérlete miatt ugyancsak egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Elmarasztaló ítéletet hoztak 17 további esetben is, de nem szexuális bűncselekmény, hanem jellemzően lopás miatt. Egy vádlottat felmentettek. Az ítéletek közül 11 jogerős, 8 per fellebbezéssel folytatódik. A kölni városi bíróság még nagyjából egy tucat ügyet tárgyal a szilveszteri támadásokkal összefüggésben.

A már lezárt ügyek vádlottjai kivétel nélkül férfiak, a legfiatalabb 16, a legidősebb 35 éves, van köztük 10 algériai, 9 marokkói, 1-1 tunéziai, iraki és líbiai állampolgár. A még zajló perekben a vádlottak algériai, marokkói, iraki, egyiptomi, afganisztáni és iráni férfiak.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása alapján országszerte több mint 1200 nő ellen követtek el szexuális bűncselekményt szilveszter éjjel német nagyvárosok közterein, a támadók száma pedig meghaladhatja a kétezret.

A BKA elnöke, Holger Münch egy júliusi nyilatkozata alapján mindössze 120 feltételezett elkövetőt sikerült azonosítani és eljárás alá vonni, és azzal kell számolni, hogy számos esetet már nem lehet feltárni.