Orbán: Szlovákiában nem látni élő migránst

2016.10.07. 13:47

Pozsonyban közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Robert Fico, miután a magyar kormányfő munkalátogatáson tájékoztatta az EU tanácsának soros elnöki tisztét is betöltő szlovák kollégáját a kvótanépszavazás eredményéről és következményeiről.

Házigazdaként a szlovák miniszterelnök nyilatkozott először. Fico szerint Szlovákia migrációs álláspontja egyértelmű: meg kell őrizni a két fő akadályt, a schengeni külső határt és a migráció utánpótlását. A kötelező kvóták felállítását "halott kérdésnek" nevezte, viszont a szlovák kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az unió asztalán új kezdeményezések vannak, és a tagországok vezetőinek véleménye ezekről még nem ismert. Fico már az októberi 13-i belügyminiszteri csúcson is élénk vitát vár, és kompromisszumos megoldásra számít.

Orbán megismételte a népszavazás eredményével kapcsolatos korábbi kijelentéseit, miszerint ennyi ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni, és hogy ki kell egészíteni az alaptörvényt, mert "a magyarokra senki nem kényszeríthet semmilyen betelepítési kvótát". Azt is közölte, hogy útjának egyik célja, hogy soros elnökként biztosítsa Ficót, a módosítás az uniós jogrend keretein belül marad.

Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Robert Fico az Európai Unió soros elnöki feladatait ellátó Szlovákia kormányfője Pozsonyban
Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Robert Fico az Európai Unió soros elnöki feladatait ellátó Szlovákia kormányfője Pozsonyban
Fotó: Jakub Gavlak / MTI / EPA

Látogatása másik okának azt nevezte, hogy támogatást kérjen annak az év eleji uniós döntésnek az érvényesítéséhez, mely szerint 2016 november közepére vissza kell térni a schengeni rendszerhez. A külső határokat "légmentesen meg kell védeni", az ideiglenes belső határokat pedig "el kell takarítani". Orbán dicsérte Szlovákiát, majd azt hangsúlyozta, hogy egy felső korlát nélküli betelepítési kvótarendszer lerombolhatja ezeket a gazdasági eredményeket.

Szerinte ha "szlovák barátaink" nem láttak még "élő migránst", az azért van, mert Magyarország megvédi a déli határait. "Több százezren átgázoltak az országon" – emlékeztetett Orbán a tavalyi évre, köztük olyanok, akik utána Párizsban tucatszám gyilkoltak embereket.

A sajtótájékoztatón az újságírók nem kérdezhettek.  • Hírek
  • Lakáshitel