Géza
-12 °C
-4 °C

2 ezer hamis útlevelet szűrt ki eddig a német bevándorlási hivatal

2016.10.09. 17:04 Módosítva: 2016-10-09 17:40:47

A német bevándorlási hivatal az év első felében 217 ezer útlevelet, születési anyakönyvi kivonatot és jogosítványt vizsgált át, amiket a menekültek nyújtottak be. Az iratok 1 százaléka, azaz 2271 személyi azonosító okmány bizonyult hamisnak, írja a Welt am Sonntag német biztonsági forrásokra hivatkozva.

A közokirat-hamisítást ugyan a német törvények öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják, de a bevándorlási hivatal ezekben az ügyekben eddig nem tett feljelentést. A német rendőrségi alkalmazottak szövetsége ezért most azt követeli, hogy a hatóságok ezentúl minden ilyen esetben forduljanak a rendőrséghez.

Michael Böhl, a szövetség alelnöke azt mondta: nem lehet a bevándorlási hivatalra bízni, hogy egyenként mérlegelje, megalapozott-e egy ilyen feljelentés. A szövetség szerint azonban meg kell akadályozni, hogy a menekültügyi eljárásban valaki hamisított papírokkal jusson jogtalan előnyökhöz. Arról nem is beszélve, hogy ilyen hamisított okmányokkal bankszámlákat lehet nyitni, és akár az Iszlám Államot is lehet támogatni vagy a terrorszervezettől lehet pénzt fogadni.

A német belügyminisztérium ezért most olyan ajánlást adott ki, ami szerint ilyen esetekben a hatóságoknak értesíteniük kell a rendőrséget. A hamis papírok a menekültügyi eljárás megszakításához is vezetnek. A német törvények szerint ha egy menekült hamis adatokat közöl identitásáról és állampolgárságáról, abban az esetben indoklás nélkül megszüntethető az eljárás.

A bevándorlási hivatal ettől függetlenül nem minden esetben szünteti meg automatikusan az eljárást. Nem egyértelmű ugyanis, kinél miért van hamis papír. A menekültek egy része például csak úgy tudja elhagyni hazáját, ha hamis okmányokat szerez. Ettől függetlenül természetesen Németországban már megmondhatja igazi nevét. A hamis szír útleveleknek azért is van nagy keletje Németországban, mert ezzel automatikusan menekültként ismerik el az embert.

A hamisított útlevelek magas száma azonban súlyos biztonsági kockázatot jelent. Az Európába érkezők egy részének valódi identitása ugyanis egyáltalán nem tisztázható. Korábbi hírek szerint az Iszlám Államiparszerűen állított elő hamis okmányokat. Amikor múlt nyáron elfoglalták Dajr ez-Zaurt, Szíria hatodik legnagyobb városát, a helyi okmányirodában dobozszámra álltak a kitöltésre váró üres útlevelek, de az IS központjának számító Rakkában is működött útlevél nyomtatására alkalmas gép.

Nemrég az európai rendőri együttműködésért felelős Europol is arra figyelmeztetett, hogy a terrorszervezetek tagjai vagy az uniós útlevéllel rendelkező hazatérő idegen harcosok rendszerint valódi vagy hamis útlevéllel lépnek be az EU-ba, és nem hagyatkoznak embercsempész bandákra. A Magyar Idők nem rég arról írt, hogy a párizsi merényletek elkövetői is hamis szír útlevelekkel érkeztek Magyarországra. Néhány napot itt töltöttek, majd a Keleti pályaudvartól vitte tovább őket autóval Salah Abdeslam.