Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Háromnapos gyászt hirdettek Haitin

2016.10.09. 11:11
A nemzeti gyász ideje alatt zárva maradnak a szórakozóhelyek, a zászlókat félárbócra engedik.

A haiti polgári védelem korábbi közlése szerint a természeti csapás 336 áldozatának holttestét találták meg eddig, a sérültek száma 211. A mentőalakulatok szombati becslése szerint az áldozatok száma még emelkedni fog, ahogy a távoli vidékeken is sikerül felmérni a helyzetet. A hivatalos adatokat csütörtök óta nem frissítették, de különböző összesítések alapján a média több mint nyolcszáz halottról jelentett.

A Matthew hurrikán kedden söpört keresztül a Karib-tengeri ország délnyugati részén, magjában óránkénti 230 kilométeres sebességet is elérő széllel. A forgószél nyomában több mint 1800 ház került víz alá, 60 ezren kerestek menedéket ideiglenes szálláshelyeken. Az egyes területek elhagyásáról szóló hatósági felszólítás ellenére a jelek szerint sokan a házukban maradtak, fosztogatástól tartva.

Az ENSZ közlése szerint 350 ezer ember szorul segítségre. Szombat óta folyamatosan érkeznek a segélyszállítmányok az érintett területekre. Az Egyesült Államok haditengerészetének egyik hajója 480 ezer tonna élelmiszert, vizet, takarókat és gyógyszert vitt Haitira, Kolumbia, Kuba és Venezuela kormánya orvosi felszerelést és személyzetet küldött a katasztrófa sújtotta térségbe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport