Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Kifulladt a Matthew hurrikán, de az árvizek esélye továbbra is nagy

2016.10.09. 07:46

Egyes erősségűre csillapodott a  Matthew hurrikán  az Egyesült Államokban, de az árvizek esélye továbbra is nagy - közölte szombaton az amerikai szövetségi hurrikánközpont (NHC) igazgatója,  Rick Knaab. Négy esetből egyben a hurrikánok kifulladása heves esőzéssel, majd árvizekkel jár.

Az amerikai meteorológiai szolgálat (NWS) ezzel egy időben arra hívta fel a figyelmet, hogy a ciklon heves esőzéseket hoz a szárazföld belsejében, haladási irányától több tucatnyi kilométerre, mélyen a szárazföldi területek fölött.  A legfrissebb adatok szerint egyébként az Egyesült Államokban kilenc ember vesztette életét a trópusi vihar következtében, négyen Georgia szövetségi államban, öten pedig Floridában.

A legutóbbi jelentések szerint a hurrikán az észak-karolinai Cape Feartől (Félelem foka) 20 kilométerre nyugatra tartózkodik. A ciklon előzőleg átsöpört Dél-Karolina szövetségi államon. Az NHC tájékoztatása szerint a térségben akár három méter magas hullámokra is lehet számítani, ami dagálykor veszélyes lehet.  Az amerikai hatóságok a trópusi vihar tombolása miatt eddig hárommillió ember evakuálását rendelték el. A térség egymillió háztartásában nincs áram.