Emőke
6 °C
20 °C

A belga rendőrség 13-szor leplezhette volna le a párizsi merénylőket

2016.10.10. 13:07

A belga hatóságok legalább tizenhárom alkalommal leleplezhették volna a tavaly novemberi párizsi merényletek későbbi elkövetőit, de a sorozatos hibák miatt nem sikerült megakadályozni a terrortámadásokat, olvasható a belga rendőri szervek munkáját felügyelő bizottság most kiszivárgott jelentésében.

A De Tijd című flamand napilap szerint a hibák részben a személyzethiány számlájára írhatók, közölte az MTI. Legalább hat esetben ez volt a fő oka annak, hogy nem sikerült eligazodni a nyomokon. A jelentés szerint

a rendőrség már 2015 februárjában birtokában volt olyan hangfelvételeknek, amelyeken a merényletek szervezésében részt vevő, majd hónapokig bujkáló Salah Abdeslam terrorgyanús személyekkel beszél telefonon.

A belga rendőrség tavaly márciusban figyelmen kívül hagyta a spanyol hatóságok által átadott információkat Salah Abdeslam testvéréről, aki később szintén részt vett a párizsi támadásban és felrobbantotta magát.

A személyzethiány miatt nem tudtak előrelépni hat hónapon keresztül a későbbi merénylők közé tartozó Bilal Hadfi ügyében sem.

Peter De Waele rendőrségi szóvivő láthatóan bosszús volt a bizalmas jelentés kiszivárogtatása miatt. Kijelentette, nincs felhatalmazása arra, hogy kommentálja az abban szereplő információkat.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett, tavaly november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. A támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Abdelhamid Abaaoud, a terrorcselekmények feltételezett főszervezője több társához hasonlóan belga állampolgár volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!