Laura, Alida
16 °C
32 °C

Dubajban rálicitálnak a Burdzs Kalifára egy még magasabb felhőkarcolóval

2016.10.10. 19:31

A világ legnagyobb felhőkarcolójának építését kezdték meg hétfőn Dubajban - írja az MTI. A megalomán építészeti projektjeiről is híres városállam vízi útjáról elnevezett Dubai Creek Harbour-torony alapkövét Mohamed bin Rasíd Ál-Maktúm dubaji uralkodó, az Egyesült Arab Emírségek alelnök és miniszterelnöke fektette le.

Az új torony méreteit nem közölték, csak azt, hogy amikor 2020-ra, a dubaji világkiállítás évére elkészül, a világ legmagasabb épülete lesz. Meg nem erősített dubaji sajtóértesülések szerint a város szívében épülő torony 100 méterrel lesz magasabb a világ jelenlegi legnagyobb felhőkarcolójánál, a 828 méteres Burdzs Kalifánál, amely ugyancsak Dubajban található.

A Dubai Creek Harbour-tornyot Santiago Calatrava spanyol-svájci sztárépítész tervezte, és a Közel-Kelet legnagyobb ingatlanfejlesztője, az Emaar Properties építi egymilliárd dollárból (273 milliárd forint). A szaúd-arábiai Dzsiddában egy 1 kilométer magasra tervezett felhőkarcoló épül, annak átadását is 2020-ra ígérik, így ha a dubajiak tényleg meg akarják tartani a világ legmagasabb épülete címet, akkor bele kell húzniuk az új toronnyal.