Auguszta
-3 °C
2 °C

Hogy mik mennek Oroszországban?!

2016.10.10. 19:07

Első fokon sajtópert nyert Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajtársaság, a Rosznyefty igazgatótanácsának elnöke hétfőn Moszkvában a Novaja Gazeta című független napilap ellen, amely azt állította, hogy az üzletember és volt befolyásos politikus tulajdonosa lehet a világ egyik legdrágább luxusjachtjának, és hogy a kiadásai meghaladják a hivatalosan bevallott jövedelmét, írja az MTI.

Dmitrij Muratov főszerkesztő közölte, hogy meg fogja fellebbezni a bíróság ítéletét, amely a szerkesztőséget helyreigazítás közlésére kötelezte a Novaja Gazeta nyomtatott és online kiadásában egyaránt.

A lap az Instagram fotómegosztó közösségi oldalra hivatkozva közölte augusztus 1-i számában, hogy Szecsin felesége, Olga a Kajmán-szigeteken bejegyzett, St. Princess Olga elnevezésű, 100 millió dollár értékű jachton nyaralt, amiből következtetéseket vont le. A felperes és a bíróság szerint a lap megsértette Szecsin becsületét és méltóságát, valamint nem tudta bizonyítni állításait. Az alperes jogi képviselője szerint viszont a cikk csupán kérdéseket vetett fel, és feltételezéseket fogalmazott meg.

Szeptemberben egy moszkvai bíróság hasonló ítéletet hozott Szecsinnek a Vedomosztyi című gazdasági napilap ellen indított perében. A lap azt állította, hogy az olajtársaság elnöke luxusingatlant épít a Moszkvához közeli Barviha településen. Tatyjana Liszova főszerkesztő is bejelentette, hogy fellebbezésre készül.

A Rosznyefty emellett áprilisban keresetet nyújtott be az RBK gazdasági lap és televízió ellen is, amelyek állítása szerint Szecsin arra kérte az orosz kormányt, hogy nyújtson védelmet számára a Rosznyeftyben csaknem 20 százalékos részesedéssel rendelkező BP-vel szemben. Az olajtársaság abban az esetben nemcsak helyreigazítást, hanem a jó hírnév megsértéséért tetemes anyagi jóvátételt is igényelt.

Igor Szecsin, akinek pályafutása több ponton is összekapcsolódott Vlagyimir Putyin elnökével, miniszterelnök-helyettes volt, mielőtt 2012-en átvette volna a Rosznyefty irányítását.